Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Begova čorba-prava poslastica

Begova čorba spada u jače čorbe od kokošijeg ili pilećeg mesa s dodatkom bamje ili bamije ( biljke čiji se mahunasti plodovi, puni sjemenki, koriste za pripremu jela i dobivanje jestivog ulja ), smatra se pravim afrodizijakom.

Begova čorba

Begova čorba je gusta supa od korjenastog povrća u kojoj sekuha pileće meso, a kojoj bamija, daje specifični okus.

  • Osnovni pribor
  • 300 g kokošijeg mesa
  • 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 200 g suhe bamije
  • 1 žumance
  • 50 g kajmaka ili milerama
  • 1/2 limuna
  • 1 lovorov list
  • malo soli i bibera
  1. Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.

  2. Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenucijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.

  3. Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti mesood kostiju i izrezati ga na kockice.

  4. Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckatiperšun i celer-U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga tedodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.

  5. Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupakuhati još nekoliko minuta-Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom teuz miješanje lagano dodati supi.

  6. Servirati s kašikom pavlake na vrhu.

Proteini, 1.70 g.

Ugljeni hidrati, 9.00 g.

Masti, 1.20 g

Čorba
Bosanska kuhinja
čorba, povrće, zdrava ishrana