Begova čorba spada u jače čorbe od kokošijeg ili pilećeg mesa s dodatkom bamje ili bamije ( biljke čiji se mahunasti plodovi, puni sjemenki, koriste za pripremu jela i dobivanje jestivog ulja ), smatra se pravim afrodizijakom.
Begova čorba
Begova čorba je gusta supa od korjenastog povrća u kojoj sekuha pileće meso, a kojoj bamija, daje specifični okus.
- Osnovni pribor
- 300 g kokošijeg mesa
- 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 200 g suhe bamije
- 1 žumance
- 50 g kajmaka ili milerama
- 1/2 limuna
- 1 lovorov list
- malo soli i bibera
Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani.
Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenucijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati.
Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti mesood kostiju i izrezati ga na kockice.
Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckatiperšun i celer-U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga tedodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min.
Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupakuhati još nekoliko minuta-Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom teuz miješanje lagano dodati supi.
Servirati s kašikom pavlake na vrhu.
Proteini, 1.70 g.
Ugljeni hidrati, 9.00 g.
Masti, 1.20 g