Slani palačinci spadaju u red omiljenih glavnih jela/predjela svih nas zbog njihove lagane i brze pripreme.
Slani palačinci
Slani palačinke možemo praviti na raznenačine. Nadjev može bti od suhomesnatih proizvoda, raznih topljenih sireva pasve do kombinacija sa mljevenim mesom, filetima, povrćem i slično. Završni dioobično bude pohovanje ili zapjecanje u rerni. Recept koji vam mi donosimo jesljedeći:
- Osnovni pribor
- 700 ml mlijeka
- 300 ml kisele vode
- 4 jajeta
- 600 g brašna
- 1 kašika soli
- 300 g mljevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 200 g gljiva
- 1 manja crvena paprika
- 1 kašičica crvene mljevene paprike
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašičica origana
- po potrebi ulje
- po ukusu so
- po ukusu biber
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 200 ml jogurta
- 100 ml mlijeka
- 3 jajeta
Od navedenih namirnica napraviti 10 palačinki! Na ulju izdinstati isjeckano povrće, dodati meso i lagano miješati i sprečavati da se prave grudve.
Nakon 5minuta dodati na listiće isjeckane gljive (po želji), pustiti da se još dinsta da suvisna tekucina ispari i dodati ostale začine.
Prohladiti i puniti palačinke. Složiti palačinke u pogodnu posudu, koja može ići u rernu, prelitisa preljevom i peći na 200C, oko 30 minuta, u zavisnosti od rerne.