Dovoljno je samo napisati njen naziv-SARMA, a izgled, serviranje i ukus uvijek pričaju uspomene.
Sarma
Sarma pripada jelima koja se jednim imenomzovu dolme. Dolma je turska priječ i znači puniti. Općenito sarma se sastoji od listova kupusa, iako se možeraditi od svježeg kupusa, uobičajeno se radi od listova kiselog kupusa koji sepune smjesom mljevenog mesa i riže. U to se dodaju još razni začini.
- Osnovni pribor
- 600 g mljevene junetine
- 100 ml vode u fil
- 150 g riže okruglo zrno
- 5 čehni bijelog luka
- 1 jaje
- malo soli
- 1 kašičica crvene paprike
- malo mljevenog bibera
- po želji sitno nasjeckanog suhog mesa
Razdvojiti liske od kiselog kupusa i oprati. Napraviti smjesu od navedenih sastojaka za fil. Smjesu dobro ujednačiti
Savijati sarme i redati ih u šerpu. Doliti vodu dabude preko sarme. Na to staviti tanjir da se sarme ne dižu u toku kuhanja. Kuhati na srednjoj temperaturi oko 45 minuta od momenta kada prokuha.
Kada je sarma kuhana dodati zapršku i lagano protresti šerpu da se saft ujednači.Zaprška: Na ulje dodati brašno pa napraviti svijetlu zapršku. Uz sarmu možete poslužiti krompir pire.
Sarma sa 170 kalorija na 100 grama ne spada u kaloričnu hranu. Jedna sarma je prosječne veličine ima 115 grama. Ovisno o tome kolika je porcija sarme, ukupan unos kalorija će varirati.