Omiljeni ručak svih naših ukućana koji prosto morate više puta praviti-polagani burek vašeg djetinjstva.
Polagani burek
Burek spremljen na ovakav način je idealanza osobe koje zbog manjka vremena ili nespretnosti ne mogu razvijati domaće jufke. Najvažniji zadatak ili je postići sočnost, odnosno izbjeći suhoću gotovih jufki. Jedan od načina se nalazi i uovom receptu.
- Osnovni pribor
- 500 gr gotovih kora
- 50 ml maslinovog ulja
- 250 ml mlake vode
- 250 gr mljevenog mesa
- so, bibre, začini
- 2 manje glavice crnog luka
Prvo spremite nadjev od mesa, koje ćete na začinima i ulju prodinstati. Od ukupne količine kora, odvojiti četiri cijele kore. Okruglu tepsiju namazati uljem i tepsiju obložiti korama, tako da krajevi kora izlaze van tepsije.
U jednoj posudici staviti vodu, ulje i so, a tom mješavinom malo natopiti kore na dnu tepsije. Dodajte potom malu količinu mesa, pa preko mesa dodati iscjepkane kore. Kore poprskati mješavinom vode i ulja, pa prekonjih opet staviti meso. Redati tako naizmjenično dok se i kore i nadjev nepotroši, s tim što zadnji sloj treba biti od mesa.
Meso prekriti sa zadnjom čitavom korom koja je odvojena na početku i preko nje preklopiti krajeve prvih kora, koji izlaze iz tepsije.
Te viškove preklapati jedan po jedan, i poslije svakog preklapanja, koru zaliti sa malo tekućine.
Burek peći u prethodno zagrijanoj rerni, a kad jegotov zaliti ga ostatkom tekućine i vratiti u rernu.