Mekana, brza i jednostavna pogača koju ćete rado pojesti uz sve slatke i slane namaze i jela.
Pogača
Ukoliko želite napraviti pogaču koja će oduševiti vaše ukućane, a dom obaviti mirisom poput onog iz pekare, predlažemo vam da napravite ovu pogaču. Samo trebate izdvojiti malo više vremena.
- Osnovni pribor
- 550-600 gr brašna
- 200 ml mlake vode
- 20 g svježeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 5 kašika ulja
- 2 jaja
- 1 kašičica soli
- 100 g margarina
- 250 g tvrdog sira
- jogurt za premazivanje
- susam za posipanje
Kvasac rastvorite u 200 ml mlake vode, dodajte kašičicu šećera i malo brašna, lijepo sjedinite i ostavite da stoji desetak minuta. Kad nadođe,dodajte jaja, ulje i so, umutite kašikom pa postepeno dodajte brašno.
Umijestite tijesto koje se ne lijepi za ruke i ostavite da stoji 10-15 minuta.
Otopiti margarin, a sir izmrviti. Nadošlo tijesto podijeliti na 10-12 djelova Oblikujte u fine loptice, a zatim svaku lopticu razvucite oklagijom, premažite istopljenim margarinom i pospite sirom i redajte jednu nadrugu.
Svaki put kada dodate novu "koru", prstima malo zalijepite krajeve. Kako pogača bude rasla u visinu, lagano je rastanjujte prstima od sredine svaki put kada stavite novu koru. Poslednju koru nepremazujte margarinom. Provjerite ivice, pokušajte da ih "zalijepite"što bolje, i opet je malo rastanjite.
Podmažite okruglu tepsiju margarinom, pa prebacite pogaču u nju i pokušajte da je još rastanjite, kako bi malo izgubila na visini, a dobila na širini. Oštrim nožem ili sjekačem za pizzu isijecite pogaču na kockice, pa pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji 15 minuta.
Premažite sa malo jogurta pomoću četkice, pospite susamom i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni, dok ne porumeni.