Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Patlidžan-koristi i prednosti

Patlidžan je hranljiva namirnica koja doprinosti zdravlju našeg organizma i koju često nalazimo u raznim receptima. Znamo li dovoljno o patlidžanu?

Patlidžan

Patlidžan je vrsta povrća koje najviše koristimo zimi. Potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3.000 godina. U 14. stoljeću počeo se uzgajati na području južne Evrope, a u 16. stoljeću raste njegova popularnost i u srednjoevropskim zemljama.Obiluje mnoštvom korisnih tvari koje nam mogu pomoći u očuvanju našeg zdravlja. Nakon ovih saznanja, sigurna sam da će ovo povrće biti češće na vašim jelovnicima.
Prvo što moramo uraditi, jeste izabrati kvalitetan i svjež patlidžan. Treba biti čvrst, gladak i sjajan plod. Bolje kupite nedozrele, nego prezrele patlidžane.
Kod prezrelih plodova gorak okus je izrazit i neugodan te će takvi biti gotovo pa neupotrebivi.
Nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi i tada će biti savršeni za upotrebu. U koži patlidžana je sadržana velika koncentracija hranjivih tvari pa je bolje ne guliti ga. Patlidžan možete pripremati na različite načine: kuhanjem na pari, pirjanjem, prženjem, pohovanjem, a osobito je popularna priprema na roštilju. U veganskim kuhinjama je prava poslastica, služi kao zamjena za meso. Neophodno ih je termički obraditi jer sirovi patlidžan sadrži solanin – otrovnu tvar koju biljke proizvode kako bi se zaštitile od nametnika, a koja se nalazi u koži i ispod nje.
Bogat je izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i B9 (folna kiselina), te minerala kalija, kalcija, fosfora, bakra i magnezija. Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam. Kada je u pitanju naše zdravlje, upotrebom patlidžana poboljšat ćemo ili spriječiti mnoge bolesti i stanja:
• sačuvat ćemo zdravlje očiju
• zaštiti se od virusa
• zaštit ćemo imunološki sistem
• smanjiti stres
• usporavati rast stanica raka
• pospješiti mršanje i detoksikaciju
• pomaći u kontroli dijabetesa
• poboljšati cirkulaciju
• sačuvati zdravlje srca i krvnih žila
• ublažavati probavne i želučane tegobe