Rolat s mljevenim mesom je uvijek najmirinije i najukusnije jelo na trpezi.
Rolat sa mljevenim mesom
Ovaj recept će se svidjeti svim ljubiteljima mesa i mesnih prerađevina. Jednostavan za napravit, primamljiv i vizuelno i okusom. Najčešće ga uslužujemo na malo većim skupovima,porodičnim ručkovima, jer je dosta izdašan.
- Osnovni pribor
- 500 gr mljevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 100 gr prezli
- 300 ml mlijeka
- 1 kašika mljevene crvene paprike
- 1 jaje
- 1 kašika začina
- 1 kašika soli
- biber i peršunov list po želji
- 100 gr edamera
- 200 gr suhoh mesa
- 5 tvrdo kuhanih jaja
U dublju posudu sastaviti mljeveno meso,sitno sjeckan crni luk, začine i jaje..
Ukoliko koristimo hljeb trebamo ga u zasebnoj zdjeli politi mlijekom da odmehkne i sjediniti ga sa smjesom odmljevenog mesa. Važno je da se sve dobro sjedini.
Rernu zagrijati na 220 stepeni.
Na alu foliju sipati masu od mesa,poravnati rukama ili oklagijom u ploču cc 20×30 cm.
Odozgo staviti suho meso, izrendati sirali samo po sredini, a jaja poredati na kraj šire strane rolata.
Uz pomoć folije zamotati rolat.
Lagano, pažljivo prebaciti u odgovarajuću posudu za pečenje u koju ste prethodno nauljil i toliko da prekrije dno.
Pečemo 30 minuta, nakon tog vremena izvaditi iz rerne, skinuti foliju i peći još 15 minuta. Rolat sjeći na kriške.
Kao prilog možemo poslužiti šampinjone sa vrhnjem za kuhanje, pa tako dobijemo i kremoznost uz ovo jelo ili krompir sa sezonskom salatom.