Mladi sir je jedan od najzdravijih izbora kada su mliječni proizvodi u pitanju. Također je i najnemasniji izbor kada su u pitanju sir i njegove prednosti.
Mladi sir
Svježi (mladi) sir je jedan od najzastupljnijih sireva na našim prostorima. Pripisujemo ga tradicionalnoj ishrani. Dobiva se kiseljenjem mlijeka, prva faza kod kiseljenja mlijeka je odvajanje grudica (gdje se sakupljaju mliječna mast i lipofilni proteini) od sirutke (tekući dio mlijeka).
Grudice se tada blago griju i cijede od sirutke. Sir je tada homogeniziran i spreman za jelo. Jedemo ga samog ili uz dodatak vrhnja, kajmaka, kao dio slanog obroka, u kombinaciji sa povrćem (koje koristimo za salatu), ali i u kombinaciji s voćem. Kratkotrajan mu je rok trajanja i podložan kvarenju.Potrebno ga je iskoristiti u roku 5 dana od kupovine, iako u frižideru može potrajati i do 7 dana.
Nutritivni sastav kravljeg sira, 226 g:
• Energetska vrijednost: 203 kcal
• Proteini: 31g
• Ugljikohidrati: 8,2 g
• Ukupna masnoća: 4,4g
• Vlakna:0 g
• Kalcij: 155 mg
• Selen: 23 mg
• Riboflavina: 0,4 mg
100 g mladog sira sadrži: 6,5% mliječne masti, 26,60 % suhe materije, 12,27 % proteina, 5,30 % laktoze.
Pri kupovini i čuvanju mladog sira trebamo obratiti pažnju na sljedeće:
Ukoliko kupujemo sir na tržnici, obratite pažnju na njegovu svježinu (miris) uvijek nastojte da to bude u mliječnom odjelu, a ne na otvorenom ili na suncu, ali i u svakoj trgovini, među ostalim mliječnim proizvodima.
konzistenciju (prevodenast)
čistoću (da bude bez crnih nečistoća ili drugih boja osim bijele)
higijensku sliku osobe od koje kupujete
nikada ne kupujte sir po vrućini i ne puštajte ga da odstoji u autu dok obavljate ostatak kupovine.
Neke od dobrobiti mladog sira, koje su istakli nutricionisti:
• Obiluje klacijem, koji je bitan za izgradnju kostiju, ali i za održavanje normalnog krvnog pritiska.
• Mlad sir može se koristiti kao zdrava, manje masna zamjena za druge masne sireve, odnosno poslužiti kao osnova za ukusan umak koji je istvoremeno zdrav za srce.
• Jedan je od najboljih nemesnih izvora proteina s visokom biološkom vrijednošću. Redovno ga konzumiraju sportisti, posebno bodibilderi, jer je pravo skladište proteina.
• Ublažava glad na duži period i odličan je izbor kao međuobrok ili obrok prije spavanja.
• Možete ga kombinirati s voćem i povrćem ili umjesto vrhnja na pečenom krompiru.
• Sadrži malo ugljikohidrata.