Paprike se koriste u raznim jelima kao začin, kao dio glavnog jela, raznih vrste priloga. Također se koristi mnogo u raznim vrstama salata i zaista je nevjerovatnog okusa.
Paprike
Paprika potječe iz Južne Amerike. Španjolci su je donijeli u Europu u 15. stoljeću, odakle se proširila sve do Turske, a danas se najviše uzgaja u Mađarskoj. U svijetu se uzgaja oko 50 sorti paprika. Nutritivne vrijednosti:
100 g svježe paprike sadrži:
- 92% vode
- 6 grama ugljikohidrata
- 0,99 grama bjelančevina
- 0,3 grama masti
- 1,2 grama dijetetskih vlakana
Osim toga, dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B6, B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija, sadrži 4 puta više vitamina C od narandže, spoj vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.
Postoje žute, zelene i crvene roge paprike. Najčešće ove vrsta paprika krasi naše bašte, ali može dobro uspevati i u plastenicima. Mogu biti ljute i slatke.
Najbolja i najzdravija za jelo je svježa, toplinski neobrađena paprika, a ljekovitim se smatra njen mesnati, plodni dio. Možemo je pripremati na razne načine, prženjem, pečenjem, kiseljenjem, filovanjem s raznim nadjevima. Poslužuje se kao predjelo, glavno jelo, salata, također, služi i kao dekoracija. Svim ovim mogućnostima pripreme u kuhinji dodaje se i njeno ljekovito svojstvo, koje uopće nije zanemarljivo. Trebamo birati paprike koje nisu oštećene ni hemijski tretirane kako bismo uz užitak, svome tijelu osigurali i porciju zdravlja.
Upotreba ove vrste povrća pomaže nam u:
- podizanju imuniteta
- ublažavanja PMS-a
- potiče proizvodnju kolagena
- poboljšava vid
- štiti od raka prostate
- podiže raspoloženje
- potiče rast kose
- ubrzava metabolizam i pomaže mršavljenju
- pomaže koži u borbi protiv nepravilnosti kao što su pjege i mrlje
- štiti organizam od posljedica stresa, ublažavaju nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost, tako što vitamin B6 sudjeluje u proizvodnji “hormona sna”, melatonina, ali i serotonina, “hormona sreće”, pa će vam paprika, osim ukusnog obroka, biti i doza opuštanja u napornom danu.
- Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla vrijediti i u prevenciji raka jednjaka i želuca.