Ukusna prasa je najčešće korištena od strane starijih članova naše porodice za razne vrste pripreme obroka kao i u salatama. Međutim, nije zaboravljena ni u najmodernijim receptima gdje se koristi na najrazličitije načine.
Prasa
Prasu su koristili i cijenili Stari Grci i Rimljani, u sprečavanju i suzbijanju bolesti grla i glasnica. Vođe su, navodno, jeli prasu da bi im glas bio jači. Nazivaju je kraljicom zimskog jelovnika, jer upravo u to vrijeme slabiji je izbor povrća. Prasa je vrsta luka, koja također ima specifičan okus i miris, čiji i podzemni i nadzemni izdanak iskoristimo. Lahko ju je uzgojiti, jer nije osjetljiva na niske temperature. Može dugo ostati u zemlji.
Nutritivne vrijednosti prase:
- 6,4 % ugljikohidrata
- 1,9 % bjelančevina
- 0,3 % lipida u obliku biljnog ulja
- Osim navedenog, sastoji se od vitamina B-skupine, beta-karotena ili provitamina vitamina A i manje količine vitamina E.
- Zastupljeni su kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i male količine natrija.
- Energetska vrijednost prase je mala (70 kcal ili 270 kJ/100 g) može se preporučiti kao namirnica za sve dijete čiji je cilj “čišćenje” organizma i gubitak suvišnih kilograma.
- Po nutritivnom sastavu slična je drugim vrstama luka, ali sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Najviše ga ima u zelenim lisnatim dijelovima (do 40 mg/100 g), dok ga u podzemnom dijelu može biti prisutno oko 25 mg/100 g).
Savjeti za skladištenje i pripremanje jela od prase:
- Prasa u frižideru može stajati i do 2 sedmice, ukoliko je umotana u plastičnu vrećicu i potrebno je da bude neoprana.
- Najbolje je isjeckati prasu na kolutiće i dinstati lagano neprestano miješajući.
- Prije termičke obrade pustiti da odstoji 5 minuta nakon sjeckanja.
- Možemo je kombinirati sa jajima, krompirom, gljivama, konzumenti ovog povrća su složni da je najbolja sa suhim mesom. Služi se kao glavno jelo, prilog i svježa salata.
Zdravstvene prednosti prase:
- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
- Poboljšava cirkulaciju krvi te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
- Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sistema naročito crijeva.
- Potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomaže kod bolova u bubrezima i kod bubrežnih kamenaca.
- Kod povećane štitnjače preporučuju se topli oblozi od kuhane prase.
- Prasa pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.