Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Ukusna prasa

Ukusna prasa je najčešće korištena od strane starijih članova naše porodice za razne vrste pripreme obroka kao i u salatama. Međutim, nije zaboravljena ni u najmodernijim receptima gdje se koristi na najrazličitije načine.

Prasa

Prasu su  koristili i cijenili Stari Grci i Rimljani, u sprečavanju i suzbijanju bolesti grla i glasnica. Vođe su, navodno, jeli prasu da bi im glas bio jači. Nazivaju je kraljicom zimskog jelovnika, jer upravo u to vrijeme slabiji je izbor povrća. Prasa je vrsta luka, koja također ima specifičan okus i miris, čiji i podzemni i nadzemni izdanak iskoristimo. Lahko ju je uzgojiti, jer nije osjetljiva na niske temperature.  Može dugo ostati u zemlji.

 Nutritivne vrijednosti prase:

  • 6,4 % ugljikohidrata
  • 1,9 % bjelančevina
  • 0,3 % lipida u obliku biljnog ulja
  • Osim navedenog, sastoji se od vitamina B-skupine, beta-karotena ili provitamina vitamina A i manje količine vitamina E.
  • Zastupljeni su kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i male količine natrija.
  • Energetska vrijednost prase je mala (70 kcal ili 270 kJ/100 g) može se preporučiti kao namirnica za sve dijete čiji je cilj “čišćenje” organizma i gubitak suvišnih kilograma.
  • Po nutritivnom sastavu slična je drugim vrstama luka, ali sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Najviše ga ima u zelenim lisnatim dijelovima (do 40 mg/100 g), dok ga u podzemnom dijelu može biti prisutno oko 25 mg/100 g).

Savjeti za skladištenje i pripremanje jela od prase:

  • Prasa u frižideru može stajati i do 2 sedmice, ukoliko je umotana u plastičnu vrećicu i potrebno je da bude neoprana.
  • Najbolje je isjeckati prasu na kolutiće i dinstati lagano neprestano miješajući.
  • Prije termičke obrade pustiti da odstoji 5 minuta nakon sjeckanja.
  • Možemo je kombinirati sa jajima, krompirom, gljivama, konzumenti ovog povrća su složni da je najbolja sa suhim mesom. Služi se kao glavno jelo, prilog i svježa salata.

    Zdravstvene prednosti prase:

    • Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
    • Poboljšava cirkulaciju krvi te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
    • Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sistema naročito crijeva.
    • Potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće te pomaže kod bolova u bubrezima i kod bubrežnih kamenaca.
    • Kod povećane štitnjače preporučuju se topli oblozi od kuhane prase.
    • Prasa pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.