Kao djeci su nam roditelji često pravili ovo jelo, zar ne? Kada je u pitanju zimska hrana, ukusni podvarak je na listi omiljenih i najčešće pravljenih obroka. Izdašan je, ukusan i jako brzo utoli glad te nas održava snažnima i punim energije.
Podvarak
Podvarak je strainsko jelo, koje sesastoji od kiselog kupusa i mesa. Svi oni koje vole sarmu, svidjet će im se i ovo jelo. Najčešće se pravi zimi kada je sezona kiselog kupusa.
- 500 gr rezanog kupusa
- 400 gr suhog mesa
- 1-2 čehna bijelog luka
- mljeveni biber
- 4-5 zrna bibera
- 1 lovorov list
- 1 kašikica dimljene začinske paprike
U šerpu sipati vodu i staviti suho meso da kuha nekoliko minuta, zatim procijediti.
U drugu šerpu staviti ulje na kojem ćemo izdinstati sitno isjeckani luk. Kad je luk dinstan dodati bijeli luk. Kupus dobro isprati u vodi ako je slan.
U šerpu sa lukom dodati kupus, mljeveni biber, biber u zrnu, alevu papriku, lovorov list, dodati meso, naliti vodu samo da prekrije kupus.
Tako sve dinstati na laganoj vatri oko sat vremena. Sve prebaciti u tepsiju i staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni i zapeći.
Pratiti količinu tečnosti, da ne bi zagorio. Proces u rerni traje oko 45 minuta, što zavisi od više faktora (vrsti mesa, temperaturi i sl.)