Brzo, jednostavno i ukusno, kljukuša od krompira će biti dovoljna za cijelu porodicu. Pogledajte način pripreme i uživajte u ovom ukusnom obroku.
Sarajevska kljukuša
U gradu gdje sam rođena zovu je kljukuša, međutim, čula sam i druge nazive za istu pitu, prema receptu će se sigurno prepoznati. Ovo jelo često smo jeli vikendima, kad smo svi kući, veoma ukusna pita, jednostavna za napraviti, posebno joj se obraduju djeca. Često je pravim, upravo, zbog ovih razloga.
- 1 kg krompira
- 1 glavica crvenog luka
- 2 jajeta
- 2 kašike pavlake
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- sol, začin, biber
- ulje
Prvo, ogulimo i izerendamo krompir u dubljoj plastičnoj posudi. Isto postupimo sa lukom.
Nakon toga dodajemo jaja, pavlaku, brašno i prašak za pecivo. Umutimo sve zajedno i istresemo u nauljenu tepsiju (srednje veličine), stavimo u zagrijanu rernu na 250 stepeni, 30 minuta, dok ne porumeni.
Kad bude pečena premastimo je maslacem i poslužimo. Obično ide uz pavlaku ili jogurt.