Ovaj popularni banana hljeb oduševio je cijeli svijet. Neko ga koristi kao slatki hljeb za razne slatke namaze. Neko pak kao čajni kolač sa prelivom. U svakom slučaju je idealna i zdrava poslastica za sve ljubitelje banana.
Banana hljeb
Banana jevoće koje se najviše konzumira u cijelome svijetu. Snižava pritisak i smanjuje rizik od raka. Bogate su kalijem i vlaknima, a osim što se konzumira samostalno, u smutijima, desertima, salatama itd. u svijetu je stekla popularnost i kao sastojak banana breada (hljeb od banana). Postoje različiti recepti i svako po osobnom ukusu i mogućnostima pravi ovaj kolač.
- 3 prezrele banane
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 2 šoljice brašna
- prašak za pecivo
- 2 kašike pekmeza ili meda
- kokos, komadići čokolade ili bilo koji drugi omiljeni sastojak po odabiru
U zdjeli izgnječiti banane, te dodavati jaje sa prstohvatom soli i ulje. Umutiti navedene sastojke, pa im dodati pekmez (med) ,brašno i prašak za pecivo.
Sada na red dolaze sastojci za koje ćemo se sami odlučiti. Ja bih odabrala orašaste plodove, koje prethodno sitno samljem.
Cijelu smjesu izliti u tepsiju (17*29) koja je obložena papirom za pečenje. Pečemo ga na 180 stepeni, 40 minuta.
Provjeravamo je li pečen, tako što probodemo čačkalicom, ukoliko je čačkalica suha pečen je. Najbolje ga je čuvati u plastičnoj posudi, da bi nam što duže ostao frišak i svjež.