Palačinke volimo na sve načina, zar ne? Naravno! Počastite sebe i svoju porodicu užitkom koji nude voćni palačinci i za vrlo malo vremena pripremite omiljeni slatkiš svima.
Palačinci sa šumskim voćem
Palačinci nam nude neiscrpan izbor kombinacija, pa ih možemo puniti raznim kremama, džemovima, voćem, tu su također i slane palačinke. Svi uživaju u njima, pogotovo djeca. Od palačinaka možete napraviti prave delicije, u zavisnosti od toga koliko možete i želite biti kreativni. Kada je ovo jelo u pitanju, meni se najviše sviđaju slatkasto-kiselkaste kombinacije. Jedna od njih su i palačinci sa šumskim voćem i bijelom kremom.
- 400 gr šumskog voća
- šećer
- kašikica pudinga od maline i jagode
- 400 ml vrhnja
- 200 ml kiselog vrhnja
- šećer u prahu
Za palačinke svi imamo smjesu, koju koristimo. Najčešće su to jaja, mlijeko i brašno. Količina namirnica zavisi od toga koliko palačinaka pravimo.
U šerpu istresemo voće i pospemo šećerom (po želji) da pusti svoje sokove. Na blagoj temperaturi ga ukuhavamo 5 minuta,zatim mu dodamo puding umućen u šoljici vode, čiji zadatak je da poveže voće idobije se ta želasta struktura. Nakon dvije minute sklonimo sa ringle i ohladimo.
U drugoj, plastičnoj posudi umutimo vrhnjeza šlag, u koji dodajemo pavlaku i šećer u prahu (po želji).
Serviramo tako što u jedan palačinak stavljamo po dvije kašike od svake smjese i umotamo. Pored toga možete poslužiti i kuglu sladoleda.