Ovaj ukusni krompir sa sirom je idealan obrok koji će ostaviti bez daha svakoga ko ga bude probao.
Zapečeni krompir sa sirom
Krompir je idealan u bilo koje doba – bilo za ručak ili večeru, glavno jelo ili prilog. Ukoliko ti je potrebna inspiracija, pokušaj pripremiti ovo jednostavno jelo!
- 1 kg krompira
- 500 ml toplog mlijeka
- 150 gr ribanog polutvrdog sira
- 50 gr ribanog tvrdog sira
- 50 gr margarina
- 50 gr brašna
- 3 kašike sjeckanih peršunovih listića
- 1 kašika senfa
- so, biber
Krompir očisti i nareži na tanke ploške. Zatima ga stavi u lonac sa hladnom vodom, posoli i zagrij na jačoj vatri.
Nakon što voda proključa, kuhaj desetak minuta. Nakon toga, procjedi krompir i stavi ga u posudu za pečenje, koja je prethodno premazana uljem.
Pripremi bešamel umak tako da prvo na zagrijanom margarinu kratko prepržiš brašno, a zatim postepeno dodaj mlijeko neprestano miješajući, kako se ne bi stvorile grudvice brašna.
Umak miješaj na vatri oko 4 minute, a potom ga skloni sa izvora toplote, a zatim dodaj biber, so, peršun, senf, polutvrdi i ribarni tvrdi sir.
Pripremljeni umak sa sirom prelij preko krompira, malo promiješaj, a zatim peci na 180°C oko 45 minuta – dok krompir ne omekša i ne poprimi zlatnu boju.
Uživaj u ovom idealnom ručku za predstojeće jesenje dane!