Griz igra jako važnu ulogu u ishrani. Svi oni koji vode računa o tome šta unose u organizam, znaju i koliko kvalitetnoj namirnici se radi. S druge strane, piletina je omiljeni ukus gotovo svima. Samim tim, piletina i knedle od griza su idealan spoj koji ćete rado uvrstiti u svakodnevne recepte.
Neodoljiva kremasta piletina s gris knedlama
Gris knedle pripremite malo prije jer trebaju odstajati pola sata.Pročitajte više na:
- 500 gr pilećih prsa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike maslaca
- 1 krompir oguljen
- 2 veće mrkve
- 1 veći luk
- 1 stabljika celera
- 1 list lovora
- sol, biber
- 2 kašike brašna
- 1 l pilećeg temeljca
- 250 gr graška
- 50 gr grisa
- 1 jaje
- 1 kašika soli
- 1 kašika rastopljenog maslaca
- sjeckani peršun
- prstohvat praška za pecivo
U većem loncu, pomiješati ulje, maslac, povrće i lovor te posoliti i pobiberiti; poklopiti i kuhati 5 minuta; povremeno promiješati.
U tavi popržiti malo brašna i politi ga s malo temeljca; ostatak temeljca preliti preko povrća, umiješati brašno s temeljcem i dodati piletinu; poklopiti i pustiti da zakuha.
Kada je piletina skoro gotova, dodati grašak i kuhati još 10 – 15 minuta – dok grašak ne omekša i piletina je sasvim skuhana.
Pripremiti gris knedle: Jaje pomiješati s grisom i maslacem te miješati dok nije mekano; posoliti i dodati sjeckani peršin i prašak za pecivo; ostaviti da odstoji pola sata.
U zakuhanu juhu, žlicom uzimati smjesu za gris knedle i kuhati još 5 – 6 minuta, dok ne omekšaju.