Kada su u pitanju uštipci, od malena ih volimo u svim verzijama. Međutim, omiljeni uštipci kako mališanima tako i odraslima jesu pizza uštipci. U nastavku vam donosimo recept koji će vas oduševiti.
Pizza uštipci
Umjesto klasične pizze, mnogi se često odluče za pizza uštipke. Nešto je drugačiji sastav tijesta, a punjenje bude po vlastitoj želji i ukusu. Možemo ih pržiti ili peći u rerni na pek papiru. Brzo se spremaju, a uz njih možete poslužiti bijeli sos sa šampinjonima ili neku salatu. Za pripremu nam je potrebno oko pola sata. S ovom količinomnamirnica možemo poslužiti četiri osobe.
- 1 kg brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 2 kašike ulja
- 2 jajeta
- 2 dl jogurta
- 1 kesica germe
- 1 prašak za pecivo
- paradajz sos, kečap ili ajvar
- suhomesnati proizvodi
- sirevi po želji
- šampinjoni, paprike, tikvice i sl.
Prvo, izmiješamo malo mlijeka , šećer i germu.
U brašno staviti sve namirnice za tijesto i nadošlu germu te rukom dobro izraditi dok ne dobijemo glatko tijesto.
Ostaviti da odstoji oko sat vremena, a u međuvremenu naribati salamu, sir i ostale namirnice koje smo odabrali za punjenje.
Razvaljamo tijesto u obliku pravougaonika, debljine 0,5 cm. Površinu premažemo kečapom ili ajvarom, s tim da ćoškove ostavimo suhim, da bi se mogli zalijepiti kad ih preklopimo.
Zatim, redamo sastojke na jednu polovicu tijesta, s tim da sir stavljamo na kraju. Preklopimo i zalijepimo, pritiskajući ćoškove viljuškom.
Kao što smo već napisali na početku, možemo pržiti u tavi (prvo s jedne strane, kad porumeni i uhvati koricu onda s druge strane) ili na pek papiru u rerni, na 180 stepeni, 10 – 15 minuta.