Svi volimo čokoladu i čokoladne slastice, zar ne? Ukoliko niste vješti u pravljenju domaćih kolača, ovaj jednostavan čokoladni kolač je pravi odabir za vas. Bez brašna, bez pečenja, brzo i ukusno.
Čokoladni kolač bez brašna i pečenja!
Često nailazimo na svakojake recepte, kojisu prilagođeni današnjem životnom tempu, koji nam diktira i ograničava nas u mnogo čemu. Mnoge žene, pogotovo zaposlene, odustaju od pravljenja slastica koje zahtijevaju višesatno pravljenje.
Predložit ćemo vam jedan kolač za čije pravljenje vam treba svega pola sata.
- 250 g tamne čokolade
- 250 ml vrhnja za šlag
- kakao
- puter za podmazivanje pleha
Prvo ćemo podmazati pleh puterom. Zatim staviti papir za pečenje tako da pređe preko rubova pleha.
Rastopimo čokoladu, a vrhnje zagrijemo na ringli, ne trebamo dozvoliti da proključa. Kad je zagrijano, sklonimo i ubacimo sol.
Zatim dodajemo rastopljenu čokoladu i dobro izmiješamo. Izlijemo u pleh, prekrijemo folijom i ostavimo da se dobro ohladi.
Nakon tog procesa siječemo ga i degustiramo. Možemo ga dekorisati kakaom ili nečim drugim, po želji.