Krofnice su omiljene svima, i svi ih jako mnogo vole, zar ne? Uvijek su rado viđen gost na svim druženjima i zabavama. Mekane i veoma ukusne, jednostavne su za pripremu a mi vam donosimo olakšanje uz par korisnih recepata. Također, uz proizvod koji će vam olakšati pripremu.
Recept br.1
Možete po želji dodati i topljenu čokolada, šećer u prahu, pekmez ili eurokrem.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 supena kašika šećera
- jaje
- prstohvat soli
- ulje za prženje
Priprema:
U posudu nasuti brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, te izmiješati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto.
Nakon sat vremena tijesto premijesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu.
Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja.
Po želji, u krofne špricom utisnuti pekmez ili eurokrem, ili ih umočiti u topljenu čokoladu. Ili se mogu uvaljati u šećer.
Recept br.2
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cijela jaja i 2 žumanjka
- 1/2 šalice šećera
- 1 čajna žlica soli (puna do rubova)
- 2 vanilin šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- malo ribane korice limuna
- 1 čajna žlica rakije
- 1 dcl ulja
- 5 dcl mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca
Priprema:
- U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka, dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna i dodajte svježi kvasac.
- Jaja sjedinite sa šećerom i malom žlicom soli.
- Dodajte potom toplo ulje, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko.
- Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči te okruglim kalupom izrezujte oblike.
- Lonac napunite uljem i zagrijte, stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore.
- Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Recept br.3
Sastojci:
- 400 ml mlakog mlijeka
- 1 svježeg kvasca
- 1 žlica kristal šećera
- 2 jaja
- 50 ml ulja
- 700 g glatkoga brašna
- 1 žličica soli
- 1 l ulja za prženje
- 50 g šećera u prahu za posipanje
Priprema krofni
U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer, dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu, razmutiti jaja i sol te dodati u smjesu. Nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto.Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.
Magična sprava za pravljenje krofni
- Želite ukusne poslastice koje su gotove za par minuta?
- Tražite desert koji vam neće dosaditi nakon nekoliko posluženja?
- Magična sprava za pravljenje krofni je idealna za vas.
- Vrlo jednostavan za koriscenje.
Sve što treba da uradite jeste da umijesite tijesto te ga stavite u aparat i podesite veličinu krofne koju želite i direktno sa aparata ispustate krofne u tiganj.
Za tili čas bez previše muke pravite savršeno oblikovane krofne.
Možete ubaciti dodatni fil unutra ili ih preliti glazurom.
Naručite OVDJE.