Idealna i brza poslastica-Arabija torta koja je omiljena za spremiti svakoj domaćici kojoj brzo treba ukusna i izdašna torta.
Arabija torta
Ova torta bila bi izbor za osobe koje vole suho voće, orahe, bogatu kremu odjaja i maslaca. Pripada tortama koje su jednostavnije za napraviti, pa tako zaarabiju bi nam trebalo oko 45 minuta. Idealna je za veća druženja, jer jekoličinski puno dobijemo. Vrlo je kalorična, zbog prisustva različitog sušenogvoća.
- Osnovni pribor
- 6 bjelanjaka
- 150 g sitnog šećera
- 40 g brašna
- 20 g mljevene plazme
- 2 kašičice praška za pecivo
- 150 g oraha
- 100 g hurmi
- 100 g suhih smokvi
- 30 g grožđica
- 6 žumanjaka
- 1 jaje
- 150 g sitnog šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 180 g maslaca
- 200 ml vrhnja za šlag
- 70 g čokolade
- 20 g maslaca
Nasjeckamo suho voće, sameljemo orahe s tim da 50 ggrubo nasječemo. Rernu upaliti na 180 stepeni.
Umutiti snijeg od bjelanjaka sa dodatkom par zrnasoli, zatim dodati šećer pa mutiti mikserom da se dobije čvrsta smjesa.Pomiješati brašno, mljeveni keks i prašak za pecivo pa dodati u snijeg,miješati lopaticom, a ne mikserom.
Istresti mljevene orahe i suho voće pa sve finoujednačiti. Tako dobijenu masu istresti na pleh obložen pek papirom i peći oko10 – 15 minuta, tj. dok kora ne porumeni. Dimenzije pleha su 40 x 36.
Pečeni biskvit ostaviti da se potpuno ohladi.U međuvremenu pripremimo fil. Žumanca i jajedobro umutimo sa šećerom da pobijele i tako ih kuhamo na pari stalno miješajući.Kada vidimo da je smjesa skuhana skinemo sa pare i u to umiješamo čokoladu zakuhanje koju smo prije isjekli na sitno da se prije otopi.
Fil od jaja i čokolade ostavimo da se ohladi i tekonda mu dodamo omekšali maslac. Pazimo da su i maslac i fil iste temperature.Ovo radimo mikserom.
Koru isječemo na tri dijela i filujemo. Tortu namažemoi okolo i ostavimo je u frižider da se dobro stegne.Kada je torta ohlađena ukrasimo je sa slatkimvrhnjem i čokoladnom glazurom ili kako vi već volite.
Za čokoladnu glazuru na pari otopimo maslac ičokoladu, dobro izmiješamo i neka se malo ohladi pa prelijemo preko torte.