Idealna poslastica koja nikada nikoga nije ostavila ravnodušnim-baklava.
Rolovana baklava
Osim klasične baklave na koju smo svinavikli, rol baklava se, također, često nalazi na našim soframa. Sastojci suisti, razlika je u načinu motanja jufki.
- Osnovni pribor
- 1 pakovanje tanjih kora za baklavu
- 250 g mljevenih oraha
- 100 g sjeckanih oraha
- 100 ml ulja ili putera
- 100 ml ulja ili putera za prelivanje
- 800 g šećera
- 600 ml vode
- 1 manji limun
- 1 mahuna vanilije
Uzeti jednu koru ičetkicom premazati sa otopljenim puterom ili uljem. Na početku kore ostaviti malo praznog mjesta,nekoliko cm, staviti nekoliko kašika oraha, koje ste prethodno izmješalizajedno ( sjeckane i mljevene orahe ) i staviti 2 metalna štapića kojikoristite za ražnjiće, drške da su nasuprot jedna drugoj i zaviti čvrsto urolat.
Uzeti drugu koru i njupremazati i staviti na početak onaj prvi rolat koji ste prethodno zavili i opetzaviti čvrsto i tako uraditi i sa trećom korom. Stavljati onoliko kora koliko volite da su vamrolnice velike.
U vatrostalnu posuduu,veličine 22cm X 33cm stavljamo rolnice, koje smo prethodno malo nagužvaligurajući početak i kraj rolata prema sredini da stane u pleh, prvo skinutijednu žicu i ako treba pogurati još malo sa druge strane i skinuti i drugu žicu.
Tako raditi dok imatematerijala. Zagrijati ulje ( neko stavlja pola ulja polaputera) i kašikom preliti rolate. Oštrim nožem isjeći rolate u rolnice željene veličine. Rernu zagrijati na 175*C i peći baklavu oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni, isključiti rernu, malo otvoriti vrata odrerne i ostavite je još desetak minuta da se osuši.
Dok se baklava peče,skuhati agdu. U šerpu staviti šećer, vodu i rasječenu mahunuvanilije i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuhati dok se malo ne zgusne. Na kraju dodati kolutove isječenog limuna iizvaditi mahunu vanilije. Pečenu baklavu preliti vrelom agdom.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i poslije je ostavite u frižider da se dobro ohladi i poslužiti je hladnu.