Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Bogatstvo domaćinstva – kovani sač

Janjetina pod sačem je, po mišljenu raznih profesionalnih kuhara ali i ljubitelja stare tradicionalne hrane, bolja od ražnja. Također, sač mnogi smatraju zaista najboljim, najukusnijim i nazdravijim načinom pripremanja ne samo janjetine nego i teletine, piletine, ali i ribe, povrća, posebno krompira, kao i raznih vrsta pita i pa tijesta.

Prvo što trebamo pojasniti jeste, šta je to sač?

To je ravna tava odozdo a zvonasta odozgo. Kada se stavi na žar i prekrije žarom u tom zatvorenom sudu se jelo kuha i peče.

Kod nas se može nabaviti gusani, kovani i zemljani sač.

kovani sač

Kovani sač treba znati kupiti i moramo biti dobro informisani, ili pak sa sobom u društvu imati jedog vrhunskog poznavaoca tradicionalnog posuđa. Debljina lima je vrlo značajna jer je tanak lim jeftiniji i naravno slabiji i kraće traje.

Ipak, jedan savet: nemojte zvati goste na svoj prvi sač. Pa ni drugi. Kod sača, lako se i greši, jer ne postoji providan sač pa iskustvo najviše pomaže u određivanju vremena potrebnog da meso ne bude ni sirovo ni tvrdo. A za iskustvo nesumnjivo treba malo vremena.

Zlatni alati

Osnovni dijelovi svakog sača svakako su okrugla tepsija, zvono ili kovani poklopac, obruč, lopatice za dizanje i metalni tronožac. On se može koristiti ukoliko tepsiju stavljate na njega, a žar ostaje ispod.

Izgled sača sadržava veliki metalni poklopac u obliku zvona. Kojim se pokriva hrana, a na kojeg se potom nabacuje pepeo i žar.

Tepsija od sača je plitka i okrugla, u nju se slaže meso i povrće, koje se zatim poklopi sačem ( također se naziva i ” pekom ” ). Koji također mogu biti izrađeni i od debljeg lima ili gline.

Obruč se zatim stavi na zvono kako bi zadržao žar i pepeo koji zadržava toplinu u krugu sača.

Ovaj tradicionalni način pečenja daje jelima poseban okus, jer meso ostaje sočno, a povrće je kuhano u vlastitom soku.

Ispod sača se zaista mogu pripremiti sve vrste mesa, povrće, riba. I razne vrste tijesta i domaćih, tradicionalnih pita a sve to uz minimalno podlijevanje vodom i uljem.

Birajte one začine koje i inače koristite kod pripreme pojedinih namirnica, a meso prije pripreme možete držati u aromatičnoj marinadi.

Zbog laganog postupka pečenja, vrijeme koje je potrebno za većinu ovih jela je oko sat ili sat i po. Iskoristite to vrijeme i prigodu koja je mnogima zanimljiva kao obiteljsko druženje. I uživanje sa dragim gostima s kojima ćete na kraju podijeliti ukusne specijalitete. Sač vam garantira neizbježnu zabavu uz isčekivanje ukusnog obroka ali i sam taj osjećaj tradicionalnog i orijentalnog spremanja hrane. Kao i sam miris takve kuhinje zaista unosi toplinu oko srca i poseban osjećaj koji se dugo pamti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *