Ukusne bosanske pljeskavice su zdrava verzija domaćih pljeskavica koje oduševe sve prisutne. Uz jako malo sastojaka i za jako kratko vrijeme dobit ćete ukusan obrok koji je omiljeni svima.
Pljeskavice
Volite pljeskavice, vi ili vaša djeca, iako znate da i nisu najzdravija hrana koju biste unijeli u vaš organizam. Pljeskavice koje kupimo ili jedemo u restoranima brze hrane. Zdraviju opciju ovog jela možete napraviti kući.
- 500 g mljevenog mesa
- 100 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 5 čehna bijelog luka
- 1 kašičica soli
- malo svježeg peršuna
- 1 kriška suhog hljeba
- ili prezle
Prije nego što počnemo praviti smjesu sa mesom, potopimo krišku starog hljeba da odmekne.
Zatim, u zdjelu sastavimo meso, vodu, ulje, luk, peršun, potopljen hljeb, sodu bikarbonu i so.
Sjediniti smjesu i dobro izmiješati. Ostavimo je u frižider da odstoji dva sata. Oblikujemo ih, te pržimo na maslinovom ulju ili roštilju. Poslužujemo ih uz grilovano povrće ili bijeli sos.