You are currently viewing Bosanske pljeskavice

Bosanske pljeskavice

Ukusne bosanske pljeskavice su zdrava verzija domaćih pljeskavica koje oduševe sve prisutne. Uz jako malo sastojaka i za jako kratko vrijeme dobit ćete ukusan obrok koji je omiljeni svima.

Pljeskavice

Volite pljeskavice, vi ili vaša djeca, iako znate da i nisu najzdravija hrana koju biste unijeli u vaš organizam. Pljeskavice koje kupimo ili jedemo u restoranima brze hrane. Zdraviju opciju ovog jela možete napraviti kući.

  • 500 g mljevenog mesa
  • 100 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 5 čehna bijelog luka
  • 1 kašičica soli
  • malo svježeg peršuna
  • 1 kriška suhog hljeba
  • ili prezle
  1. Prije nego što počnemo praviti smjesu sa mesom, potopimo krišku starog hljeba da odmekne.

  2. Zatim, u zdjelu sastavimo meso, vodu, ulje, luk, peršun, potopljen hljeb, sodu bikarbonu i so.

  3. Sjediniti smjesu i dobro izmiješati. Ostavimo je u frižider da odstoji dva sata. Oblikujemo ih, te pržimo na maslinovom ulju ili roštilju. Poslužujemo ih uz grilovano povrće ili bijeli sos.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
bosanske pljeskavice, pljeskavice