Kada je u pitanju bosanski grah, prvo što nam padne napamet jeste zima, hladno vrijeme i miris suhog mesa. Naši stariji su ga uvijek pravili sa dodatkom suhog mesa. Tako da bi im kuće i dvorišta mirisali na dobru i kvalitetnu hranu. Pogledajte recept i kako najlakše spremiti hranu našeg djetinjstva.
Bosanski grah
Grah je nezaobilazno jelo u bosanskoj kuhinji, pogotovo u zimskom periodu se češće sprema. U 100 grama kuhanog graha ima 127 kalorija; 22,8 grama ugljikohidrata, 8,7 grama proteina, 6,4 grama vlakana, 0,5 grama masti i0,3 grama šećera.
- 500 gr graha
- 2 glavice crvenog luka
- 2 čehna bijelog luka
- 1 mrkva
- suhi začin,
- crvena paprika
- ajvar
- peršun po želji
- komad suhog mesa, svježe junetine ili kobasice
Oprati grah i staviti u šerpu da prokuha, nakon čega ubacimo kašikicu sode bikarbone i preperemo ga. U šerpi ili pretis-loncu izdinstamo crveni luk, te dodamo mrkvu, bijeli luk i meso.
Poslije desetak minuta dodajemo i grah. Sve prelijemo vrućom ili prokuhalom vodom, s tim da je količina vode veća, tj. da bude iznad količine graha za, otprilike, 2,5 dl.
U pretisu ga kuhamo 30 minuta, na blagoj temperaturi. U šerpi će proces trajati nešto duže. Na samom kraju dodajemo začine koje želimo i ajvar. Za grah nije potrebna zaprška, jer sam od sebe daje gustinu i izvrstan okus. Tako da je zaprška suvišna i zdravija opcija je bez nje.