Miris brusnice u čaju s medom je nova dimenzija zdravlja i uživanja u jednom momentu. Brusnica i njene prednosti:
Brusnica
- 30 gr suhih brusnica
- 500 ml vode
U manju šerpudodajte 500 ml vode i suhe brusnice.
Pustite da se kuhaju dok dio vode (cca. 1/3) ne ispari. Na ovaj način brusnice će lakše ispustiti svoju aromu i ljekovitost.
Čaj poklopite i pustite neka odstoji desetak minuta.
Zasladite medom i limunovim sokom.
Brusnice su maleno bobičasto voće crvene boje koje najčešće raste u hladnim predjelima Sjeverne Amerike.
Berba obično počinje u septembru i oktobru, kada se mogu pronaći svježi plodovi, a u sušenom obliku brusnice se mogu kupiti tokom cijele godine.
To je niskokalorično i zdravo voće, 100 grama svježih plodova sadrži samo 15 kalorija, dok je energetska vrijednost 100 grama suhih brusnica 60 kalorija.
Brusnica se pretežito koristi u prehrambenoj industriji. Osim što se konzumira svjež ili suh plod, brusnica se često može pronaći u raznim slatkim i slanim jelima.
Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B skupine, vitamini C i A, minerali kalcij, kalij, magnezij, željezo, mangan, bakar.
- Posjeduju protuupalno, antibakterijsko, antimikrobno i diuretičko djelovanje. Najpoznatija je kao voće koje liječi i prevenira urogenitalne infekcije.
- Brusnice utječu na povećano izlučivanje želučanih sokova i gušteračepa su poželjne tokom liječenja bolesti probavnog sistema.
- Poboljšavaju apetit, normaliziraju metabolizam i povećavaju peristaltiku crijeva, a preporučuje se kod gastritisa(samo s niskom kiselosti), kolitisa itokom liječenja bolesti jetre.
- Usna šupljina je puna bakterija koje se hrane šećerom u hrani. U ustima se tada izlučuju kiseline koje uzrokuju zubni karijes. Laboratorijska istraživanja su pokazala da brusnice djeluju poput teflona, sprječava bakterije da se zadržavaju na zubima, te zaustavljaju stvaranje i formiranje plaka.
- Sok od brusnica se u prošlim vremenima koristio za liječenje opekotina, rana, psorijaze, ekcemai ostalih kožnih bolesti. U dokumentima iz 17. stoljeća otkriveno je da su se brusnice koristile u ljekovite svrhe za želučane bolesti, probleme s jetrom te bolesti krvi.
- Zbog protuupalnih svojstava, bogatstva antioksidansima i spojeva koji djeluju kao prirodni antibiotik, brusnica se koristi i jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja karcinoma, a najpoznatije djelovanje je ono vezano uz urinarne infekcije. Dakle, brusnice u svom sastavu imaju antocijanine koji sprječavaju nakupljanje bakterija unutar urinarnog trakta pa se sok i čaj od brusnica često koriste u liječenju infekcija urinarnog trakta.