You are currently viewing Brusnica-ukusno i zdravo

Brusnica-ukusno i zdravo

Miris brusnice u čaju s medom je nova dimenzija zdravlja i uživanja u jednom momentu. Brusnica i njene prednosti:

Brusnica

 • 30 gr suhih brusnica
 • 500 ml vode
 1. U manju šerpudodajte 500 ml vode i suhe brusnice.

  Pustite da se kuhaju dok dio vode (cca. 1/3) ne ispari. Na ovaj način brusnice će lakše ispustiti svoju aromu i ljekovitost.

  Čaj poklopite i pustite neka odstoji desetak minuta.

  Zasladite medom i limunovim sokom.

Brusnice su maleno bobičasto voće crvene boje koje najčešće raste u hladnim predjelima Sjeverne Amerike. 

Berba  obično počinje u septembru i oktobru, kada se mogu pronaći svježi plodovi, a u sušenom obliku brusnice se mogu kupiti tokom cijele godine.

To je niskokalorično i zdravo voće, 100 grama svježih plodova sadrži samo 15 kalorija, dok je energetska vrijednost 100 grama suhih brusnica 60 kalorija.

Brusnica se pretežito koristi u prehrambenoj industriji. Osim što se konzumira svjež ili suh plod, brusnica se često može pronaći u raznim slatkim i slanim jelima.

Bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B skupine, vitamini C i A, minerali kalcij, kalij, magnezij, željezo, mangan, bakar.

 • Posjeduju protuupalno, antibakterijsko, antimikrobno i diuretičko djelovanje. Najpoznatija je kao voće koje liječi i prevenira urogenitalne infekcije.
 • Brusnice utječu na povećano izlučivanje želučanih sokova i gušteračepa su poželjne tokom liječenja bolesti probavnog sistema.
 • Poboljšavaju apetit, normaliziraju metabolizam i povećavaju peristaltiku crijeva, a preporučuje se kod gastritisa(samo s niskom kiselosti), kolitisa itokom liječenja bolesti jetre.
 • Usna šupljina je puna bakterija koje se hrane šećerom u hrani. U ustima se tada izlučuju kiseline koje uzrokuju zubni karijes. Laboratorijska istraživanja su pokazala da brusnice djeluju poput teflona, sprječava bakterije da se zadržavaju na zubima, te zaustavljaju stvaranje i formiranje plaka.
 • Sok od brusnica se u prošlim vremenima koristio za liječenje opekotina, rana, psorijaze, ekcemai ostalih kožnih bolesti. U dokumentima iz 17. stoljeća otkriveno je da su se brusnice koristile u ljekovite svrhe za želučane bolesti, probleme s jetrom te bolesti krvi.
 • Zbog protuupalnih svojstava, bogatstva antioksidansima i spojeva koji djeluju kao prirodni antibiotik, brusnica se koristi i jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja karcinoma, a najpoznatije djelovanje je ono vezano uz urinarne infekcije. Dakle, brusnice u svom sastavu imaju antocijanine koji sprječavaju nakupljanje bakterija unutar urinarnog trakta pa se sok i čaj od brusnica često koriste u liječenju infekcija urinarnog trakta.