Recept za najukusnije ćufte u paradajz sosu koje su bogatog i punog okusa. Umak od paradajza gust je i s puno karaktera koji će oduševiti sve Vaše goste.
Ćuftete u paradajz sosu
Ćufte su mesne kuglice pripremljene u nekom umaku u ovom slučajuparadajz sosu. Ćufte su omiljeno jelo toko cijele godine, a priprema ćufti je vrlo jednostavna. Sočne su i nema prženja u masnoći!
- Osnovni pribor
- 1/2 kg mljevenog junećeg mesa
- 1 jaje
- 1 glavica crvenog luka sitno nasjeckanog
- 1 češanj bijelog luka sitno nasjeckan
- 2 kašike prezli (mrvica)
- 1 kašičica vegete
- 1 kašika ulja
- sol, biber, malo slatke paprike, po želji
- 1/2 l soka od paradajza
- 3 čaše vode
- 0,5 dcl. ulja
- 3 kašike brašna
- sol, malo slatke paprike
- 1 kašika šećera
Ćufte: Izmiješati sve navedene sastojke i ostaviti najmanje pola sata ufrižider
Sos: Propržitimalo brašna na ulju, dodati sok od paradajza, izmiješati pa polakododavati vodu i zatim začine.
Čim proključa, dodavati jednu po jednulopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umjerenoj vatri oko 40minuta. Služiti uz pire krompir.
Ćufte se mogu poslužiti uz pire krompir.