You are currently viewing Curry-kari

Curry-kari

Curry je idealan sastojak za razne vrste slanih i slatkih jela. Međutim, pored toga što daje jelima posebnu boju i ukus, mnogo je zdrav i dobar za naš organizam.

Curry

Riječ kari (engl. verzija curry) potječe iz južne Indije i označava vrlo začinjeno jelo od više različitih namirnica. Na Zapadu, rekli bismo, je značenje dosta prošireno i odnosi se na bilo koji začinjeni umak, kuhan na način južnoazijske kuhinje. To je začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica, čili đumbir, bijeli luk, , komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni orščić, cimet, crveni i crni biber.

U tradicionalnoj indijskoj medicini koristio se kao pomoć kod problema sa probavom i crijevima te za bolji rad jetre.

 Jedni od najvrednijih začina karija su: kurkuma, kumin i đumbir. 

Kurkuma  u organizmu djeluje kao:

 • antioksidans
 • u tradicionalnoj medicini se koristi za liječenje rana, čireva i kožnih problema.

 Kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve.

Đumbir  se pokazao učinkovit za oporavak nakon operacije.

Nutritivne vrijednosti karija:

 • izvor minerala poput mangana, magnezija, fosfora, kalcija,željeza, bakra, cinka i selena
 • izvor vitamina E, vitamina K ivitamina B-grupe
 • 100 g karija sadrži 325 kcal

Kao što smo već napisali, osim što našem jelu daje poseban okus i miris, ova, itekako važna, mješevina začina ima poseban utjecaj na naše zdravlje. Navest ćemo neke od dobrobiti:

 • Smanjuje rizik od raka – antioksidansi i kurkumin su sastojci koji smanjuju rizik od pojave raka . Kurkuma ima antikancerogeno djelovanje, te smanjuje mogućnost obolijevanja od raka debelog crijeva.
 • Čuva zdravlje srca – bosiljak i kardamom zaštićuju srce i krvne sudove. Kombinacija ovih začina djeluje kao vazodilator, a to znači da širi krvne sudove i pomažu dobroj cirkulaciji. Osim toga, kari snižava krvni pritisak te smanjuje nivo triglicerida nakon obroka.
 • Podstiče detoks jetre – prema istraživanju  kari koji sadrži korijandar doprinosi detoksu jetre te čisti organizam od teških metala poput žive i olova.
 • Djeluje protuupalno i smanjuje bolove – spoj kurkume i đumbira ima protuupalno djelovanje tj. blokiraju djelovanje upalnih enzima u organizmu.

 

 • Podstiče probavu – cimet sprečava povraćanje i proliv, crni biber smanjuje stvaranje gasova u crijevima, korijander ublažava probavne tegobe.

 

 • Kosti čini zdravim i snažnim – prisustvo kalcija, zatim magnezija i fosfora čini naše kosti i mišiće zdravijim, stoga redovnom konzumacijom možemo usporiti degenerativne promjene u svojim zglobovima i kostima. 

 

Treba napomenuti da osobe koje uzimaju lijekove za razređivanje krvi ili imaju problema s oboljenjima žuči ne bi trebale pretjerano konzumirati kari, jer takva mješavina začina bi mogla negativno utjecati na postojeća oboljenja.