Omiljena slastica koja ujedno i osvježava jeste domaća jogobela. Napravljena od idealnih i osvježavajućih sastojaka, odgovarat će vam u svim godišnjim dobima, i u svako doma dana.
Jogobela
Svi ljubitelji voćnog jogurta mogu sebi priuštiti ovaj napitak u domaćoj proizvodnji. Odlukuje ga vrlo jednostavan i brz način spremanja, a okus je fantastičan, što je najvažnije, zasigurno, puno zdravija varijanta.
- 500 ml mlijeka
- 500 ml jogurta
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 300 gr svježih jagoda ( ili kombinacija šumskog voća )
U šerpu istresti mlijeko, od ove količine odvojiti dvije čaše u koje ćemo umutiti brašno. Kad mlijeko i šećer u šerpi prokuha dodajemo dobro umućenu smjesu sa brašnom i kuhamo na blagoj temperaturi pet minuta.
Prokuhanu smjesu malo ohladiti, zatim joj dodati jogurt i dobro izmiješati. Jednu polovicu voća isjeckati, a drugu izblendati. Dodamo ih u napravljenu smjesu i polahko izmiješamo. Kada se u potpunosti ohladi serviramo i dekoriramo po želji i ukusu.