You are currently viewing Domaći pekarski krompir

Domaći pekarski krompir

Idealan i ukusan, zdrav i hranjiv domaći pekarski krompir. Koji je odličan izbor kada su u pitanju veća porodična i društvena okupljanja. Uz ovaj recept možete poslužiti meso, i ostalo povrće.

Pekarski krompir

Pekarski krompir se sa lakoćom priprema.

  • 1 kg krompira
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 100 ml maslinovog ulja
  • so po ukusu
  1. Krompir oljuštite, zatim isjecite na četvrtine, potom ga obarite u slanoj vodi. Pazite da se krompir ne prekuva, te postane previše mekan – potrebno je da viljuška lako prodje kroz njega, ali da se ne raspadne kada ga ubodote njome.

  2. Tada sklonite krompir sa ringle pa ocijedite. Istresite ga u cjediljku, da se dobro ocjedite od vode, a zatim pospite brašnom i mrdajte cjediljku kako bi se brašno ravnomjerno rasporedilo po svakom krompiriću. Možete iskoristiti i obično bijelo brašno, mada je sa kukuruznim nešto hrskaviji ukus.

  3. Odgovarajuću tepsiju nauljite, pa ubacite u rernu da se kratko zagrije ulje. Kada krompiriće spustite u toplo ulje, neće se lijepiti za pleh tokom pečenja. Dok, ukoliko ih ubacite sa hladnim uljem, oni će se lijepiti.

  4. Kada se ulje zagrije, ubacite krompiriće pa protresite tepsiju da se krompirići oblože uljem. Dodajte još malo soli ili neke druge začine po ukusu – biber, peršun, origano..pa zapecite krompiriće na 200 stepeni. Trebalo bi da su gotovi kroz 15-20 minuta, a znaćete da jesu kada fino porumene. Izvadite pa poslužite dok su topli.

Prilog
Bosanska kuhinja
jela od krompira