Odavno poznati ukus i miris tradicionalnog jela koje je redovno na našim stolovima, đulbastije.
Đulbastije
Đulbastije pripadaju orijentalnoj kuhinji,naziv im potječe iz turskog jezika. Mesni obrok, čiji sastav je vrlo sličan ćevapčićima, s tim da đulbastije vizuelno više podsjećaju na pljeskavice.Najčešće se pripremaju za iftar u vrijeme mjeseca ramazana. Vrlo su „site“ ihranljive. Prilog uz njih može biti neko povrće, mada ih mnogi posluže i same. Đulbastije spadaju u srednje zahtjevno jelo, stoga nam i za njih nije potrebnopuno vremena, otprilike 60 – 90 minuta.
- Osnovni pribor
- 600 gr mljevenog junećeg mesa
- 400 gr krompira
- 1 jaje
- 1 crveni ili bijeli luk
- 2 kašike prezle
- so, biber, suhi začin
- 50 gr maslaca
- 50 gr brašna
- 600 ml mlijeka
- 100 gr sira
- 200 ml vrhnje za kuhanje
U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso,isjeckani luk, jaje, sol, biber, suhi začin, izerendani krompir, dobro izmiješati da se krompir izjednači sa mesom.
Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni te prepržene stavljati u tepsiju u kojoj ćemo ih peći.
U istu tavu staviti maslac i brašno, koje ćemo kad dobije zlatnu boju preliti mlijekom i brzo miješati, dok se smjesa ne izjednači. Trebamo dobiti smjesu slične gustine kao što je za palačinke.
Dobiveni sos preliti preko đulbastija koje smo poredali u tepsiju. Dodati još i vrhnje za kuhanje. Ubaciti u već ugrijanu rernu i peći ih na 200 stepeni, 45 minuta. Na kraju dodati ribani sir.
Dobili smo veoma izdašno, sočno i hranljivo jelo.