Kao što smo već i rekli, francuska salata je omiljena salata na svim zabavama i uvijek je dobro došla.
Francuska salata
Francuska salata je nastala u Moksvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati šef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskih korijena. Dakle, nema veze sa Francuskom niti Francuzima.Otkud joj ovaj naziv ostaje nepoznanica. Poslužuje se njačešće na svečanim okupljanima i za vrijeme praznika. Obično se na stolu nađe zajedno sa raznim vrstama mesa i hladnim platama. Sastojci ove salate su raznorazni, dodaje se ono što odgovara konzumentima, pa tako je prave sa povrćem, jajimačak i dodaju neke vrste mesa.Za recept koji je provjeren i isproban potrebno je:
- Osnovni pribor
- 450 gr mješavine za francusku salatu
- 300 gr krompira
- 200 gr kiselih krastavaca
- so
- 200 gr majoneze
- 1 kašika senfa
- 2 kašike kiselog vrhnja
- crni biber po ukusu
Postupak je jednostavan. U kipuću slanu vodu istresemo mješavinu za salatu i kuhamo je oko 15 minuta. Neoguljen krompir kuhamo na taj način da se ne bi raspao. Nakon kuhanja važno je povrće ocijediti, krompir oguliti i isjeći na približno jednake komadiće. Zatim ostaviti u frižider da se ohladi. Sastojke za nadjev pomiješati, kisele krastavce isjeckati, te sve spojiti ilagano izmiješati.
Masti 13.91 g
Ugljikohidrati 9.96 g
Bjelančevine 2.48 g