...

Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Heljdino brašno-zdrav odabir

Heljdino brašno je jedan od najzdravijih odabira kada je ishrana u pitanju.

Heljdino brašno

Integralno pšenično brašno

Integralno pšenično brašno je praškasta supstanca koja se dobija tehnološkim postupkom mljevenja cijelog zrna pšenice. Zrno pšenice se sastoji od tri dijela: omotača/mekinje, endosperma/centralnog dijela i klice. Integralno brašno zadržava sve hranljive materije i poželjno je u ishrani ljudi. Nutritivno je  bogatije i zdravije, jer su mu zadržani minerali, vitamini, vlakna, proteini, vitamini iz grupe B, a smanjen je udio skroba, koji procentualno čini najveći dio brašna. Mana integralnog pšeničnog brašna se lakše kvari zato što čuva proteine i masti, dobijene iz omotača i klice, pa je poželjno da se čuva u frižideru ili da se kupuju manje količine koje ćemo brzo utrošiti.

Heljdino brašno

Bogato je vlaknima i proteinima, važan je izvor vitamina B-kompleksa i minerala (mangan, bakar i fosfor). Iako je ubrajamo u žitarice s obzirom na njezin sastav, heljda se ubraja u skupinu kojoj pripadaju biljke poput lobode i rabarbare, a plod su sjemenke cvijeta. Heljda sama po sebi ne sadrži gluten, ali se vrlo često miješa sa drugim vrstama brašna. Proizvodi sa heljdinim brašnom imaju specifičan okus i tamniju boju.

Raževo brašno

Raž je specifična po tome što ju se može koristiti bez ikakve prerade budući da nema vanjski zaštitni sloj.Ovo brašno sadrži manje glutena od pšeničnog te zadržava manje plinova koji se oslobađaju tokom pečenja, pa će hljeb od raženog brašna biti tvrđi i kompaktan.  Idealno je za dijabetičare zbog manjeg udjela škroba i za osobe koje iamju problema s probavnim sistemom. Odličan su izvor minerala poput mangana, selena, fosfora, magnezija, cinka i kalija. Bogati su izvor bjelančevina i vitamina B kompleksa, a najviše se ističu pantotenska kiselina i niacin.

Zobeno brašno

Ovo brašno je svjetlije i slađeg je okusa u odnosu na pšenično. Prednost ovog brašna je u tome što njegovi proizvodi zadržavaju svježinu i vlagu mnogo dulje u odnosu na proizvode od pšeničnog brašna.  Od mikronutrijenata značajan je udio tiamina, kalcija i cinka, a vrlo je važan izvor proteina i vlakana. Najviše ga koristimo za izradu hljeba i keksa.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.