You are currently viewing Ideje za uređivanje dvorišta

Ideje za uređivanje dvorišta

Dolaskom predivnog proljetnog i ljetnog vremena sve smo više vani na svježem zraku i ugodnim temperaturama. Vjerujemo da već razmišljate o uređenju svog vrta ili dvorišta a kreativci i ljubitelji hobija vrtlarstva već su se odavno bacili na posao. U ovom tekstu Vam donosimo ideje za uređivanje dvorišta.

Kamen za dvorišne puteljke

Plavi kamen je najpopularniji i ima gust sastav koji ga čini nevjerovatno izdržljivim. Uprkos imenu, ovaj svestrani kamen dolazi u različitim bojama kao što su plava, smeđa, siva i narandžasta. Najvažnija karakteristika ovog kamena je što je prirodan i ugodan kada hodamo bosi, i bezbjedan je za mališane koji vole skakutati. Plavi kamen je malo skuplja varijanta, jeftinija verzije kamena su mrvljeni ili bijeli kamen. Bijeli kamen oblutak​ i druge vrste dekorativnog kamenja također su dobar izbor, međutim naša preporuka za duže staze i dugotrajnost je definitivno plavi kamen.

Ukrasno kamenje u vrtu

Ukrasno kamenje u vrtu možemo koristiti na zaista bezbroj načina, ali je najčešće u uređenju staza i dijelova pored ograde ili ukrasnih biljaka. Također bi trebali uzeti u obzir koliko je vjetrovito naše područje i kakav će kamen odgovarati estetici našeg dvorišta, te kakav dojam ostavlja na naše objekte i dom. Drobljeni kamen dolazi u različitim veličinama, tako da možemo kupiti i veće kamenje po veoma povoljnim cijenama. Različite boje ukrasnog kamenja nam pružaju priliku da se poigramo s maštom i uskladimo dizajn vrta s bojama naše kuće, interijera, i drugih dvorišnih objekata.

PODIJELITE PROSTOR

Svome dvorištu možete dati moderan i uzbudljiv izgled tako što ćete ga podijeliti na nekoliko funkcionalnih i dobro osmišljenih dijelova. Ti dijelovi neka budu grmaste strukture, staze, ružičnjaci, mjesta za odmor i druženje i sl. Dvorište će vam na ovaj način dobiti na zanimljivosti, privući će pažnju i zadivit ćete prisutne svojim idejama.

Igrajte se s bojama

Boje su zaista nešto oko čega se trebamo potruditi. Kombinujte boju ograde sa cvijećem ili boje saksija sa bojama ukrasnih biljaka i ogradica. Što se tiče dvorišnih boja nema drugog pravila osim da je potreban sklad. Što skladnije, to ljepšu priču priča dvorište…

Oblici i ukrasi

Kugle od različitih materijala mogu biti vrlo interesantne kada se kombiniraju sa LED rasvjetom Ukoliko ih stavite pored ukrasnih biljaka dobit će posebnu dimenziju. Isto tako kombiujte i kocke i piramide kako bi stvorili svoje malo umjetničko djelo.

Starinski kotači i stari bicikli

Starinski kotači su kao dekoracija dvorišta vintage dašak koji će unijeti poseban osjećaj topline u srce svakog posjetitelja Vašeg doma. Kako god da ga stavite, nećete pogriješiti jer uvijek izgleda predivno.Također, ako imate stari bicikl koji više ne služi svrsi, pokušajte mu dati novi izgled tako što ćete ga pričvrstiti na zemlju, ili nasloniti na drvo, te prefarbati u bijelu boji i na njega staviti viseće saksije pune predivnog cvijeća.

Sada kada imate ključne ideje za uređivanje dvorišta, pogledajte naš vrtlarski asortiman OVDJE.