Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Kako njegovati kovrdžavu kosu?

Djevojke koje imaju pravu svilenkastu kosu ali i djevojke koje imaju prirodno kovrdžavu, pitaju se jednu stvar. Kako njegovati kovrdžavu kosu, bilo da se radi o prirodno ili vještački kovrdžavoj. U prirodi, djevojke s kovrdžavom kosom obično imaju jako bujnu kosu koja nikada nije masna. Iz tog razloga često pranje kose kod njih nije slučaj.

S druge strane, kada je urednost u pitanju, kovrdžava kosa je uvijek neobuzdana i nikada nije na mjestu. I kada je čista i lepršava, ipak ju je veoma teško obuzdati. Ona obično ide u svim smijerovima i zato je potrebno kovrdžavu kosu redovno šišati. Jednostavno rješenje za neobuzdanost se krije u svega par trikova ali i prihvatanju njene raskoši jer mnogi ju ipak žarko žele.

Kako njegovati kovrdžavu kosu

Od većih problema s kojima se susreću djevojke koje imaju prirodno kovrdžavu kosu jeste želja za svilenkasto pravim vlasima. Zbog toga dolazi do velikih oštećenja kose a ukoliko je vlaga u zraku ili ukoliko je snježno i kišovito vrijeme, ispeglana kosa može biti zaboravljena.

Za zdravu i njegovanu kovrdžavu kosu neizbježni su preparati za njegovanje kao što su posebni šamponi, regeneratori, kreme, gelovi, pjene i nježni peškiri.

Šampon i regenerator

Kada su u pitanju šamponi, ukoliko je vaša kosa tanka a kovrdžava, morali biste izbjegavati regeneratore i šampone koji sadrže silikone i druge teške sastojke. Za svoju osjetljivu kosu birajte proizvode laganijih tekstura koji su specijalno napravljeni i namjenjeni vašoj kosi.

S druge strane, ukoliko imate gustu kosu koja je kovrdžava, možete biti slobodni po pitanju izbora šampona i regeneratora. Jedino na što biste trebali obratiti pažnju jeste hidratacija, pa birajte njegujuće sastojke koji će osvježiti vašu kosu.

Kada perete kosu, isperite ju dva puta i obavezno obratite pažnju na to da kosu dobro isperete kako na njoj ne bi ostalo hemikalija.

Kada se radi o regeneratorima za kosu, oni bi trebali imati izuzetno hidratizirajuća svojstva a njihova tekstura se obično bira prema tipu kose. Također je prednost odabrati prirodne sastojke te regenerator koji je bogat uljima i koji pruža dubinsku njegu. Sve navedeno može sačuvati kosu od isušivanja i prevelikih oštećenja prilikom izlaganja kose toploti.

Maske za dubinsko hidriranje kose

Maske i balzami su nekada jako zahtjevi za pronaći kada je u pitanju odgovarajuća njega. I često je uvijek savjest stručnjaka ili vašeg dugogodišnjeg frizera jedino rješenje. Stoga, ukoliko se osjećate zbunjeno prilikom odabira balzama i maske, poslušajte savjet stručnjaka.

Kada se radi o kovrdžavoj kosi, balzami i maske se obično prije svega koriste za otklanjanje zapetljanosti i zbog lakšeg češljanja. Također je ovakva vrsta njege učinkovita kada je kosa suha i istrošena. Onda balzami i maske dodaju sjaj i mekoću i polako oporavljaju kosu.

Većinu ovih preparata bi trebalo ostaviti na kosu da djeluje 15 do 20 minuta, ali i duže. Kako biste pojačali učinke ovih preparata, možete ih ostaviti na kosu pod kapom za tuširanje i do sat vremena.

Koliko često trebate šišati kosu koja je kovrdžava?

Ukoliko vam je kosa kovrdžava, trebali biste ju kratiti bar jednom u dva mjeseca. Kada kosu redovno kratite i uklanjate oštećene krajeve, ona postaje urednija, blistavija i lakše ju je njegovati i oblikovati. Rascvjetali krajevi se često upetljavaju, a ispucala kosa na sunčevoj svjetlosti izgleda neuredno i previše suho. Navedeni razlozi bi trebali da budu i više nego dovoljni da posjetite frizera.

Kovrdžanje kose uvijačima za kosu

Ukoliko želite dodati dodatne kovrdže, oblikovati već postojeće ili uviti vašu prirodno pravu kosu, OVDJE možete pronaći i uvijače za kosu iz naše ponude koji će vam zasigurno napraviti kovrdže iz snova.