You are currently viewing Kako održavati dom urednim

Kako održavati dom urednim

Održavati dom može se činiti nemogućim zadatkom – ali ne mora biti. Sastavili smo neke od najboljih savjeta kako biste vi i vaša porodica mogli naučiti kako održavati dom čistim svaki dan u sedmici.

Pospremite svoj krevet

Kao najvidljivija površina u spavaćoj sobi, nenamješteni krevet čini da cijela soba izgleda neuredno a održavati dom će učiniti napornim. Ako uvlačenje plahti nije vaša stvar i ako vas jako nervira, prebacite se na prekrivač koji se može skinuti svaki dan – jednostavno ćete ga zategnuti i, bum, vaš krevet je uredan. Kako bi vaša spavaća soba bila čista, i kako bi održavanje doma postalo laganije, naviknite se na sljedeće korake:

  • pospremite krevet
  • presavijte deke i nabacite ih na krevet
  • odložite nered na odgovarajuća mjesta
  • uklonite prašinu sa stolova, noćnih ormarića i polica
  • usisajte prostirke

Očistite svaki put kad kuhate

Prljave radne ploče privlače kućne štetočine i čine da vaša kuhinja izgleda grozno i prljavo. Nakon obroka odložite svu hranu a i posuđe zatim pospremite u perilicu, a zatim poprskajte i očistite mjesto gdje se nalazila hrana. Održavati dom može biti i zabavna stvar.

Svakog jutra ispraznite perilicu posuđa

Pražnjenje perilice posuđa olakšava održavanje doma i čistoće jer prljavo posuđe neće morati stajati u sudoperu ili na vašim radnim stolovima. Ako ste se ikada pitali za koliko vremena to možete završiti, znate da vam je potrebno samo 5 minuta, a održavati dom je lako u samo par koraka. Učinite to dok se kafa kuha ili dok čekate da se djeca spremaju za školu.

Kuhinja je sjajno mjesto za primjenu pravila 20 minuta dnevno. Provedite nekoliko dodatnih minuta čisteći kuhinju nakon svakog obroka i nikada se nećete morati nositi s ogromnim neredom u jednoj od najvažnijih prostorija u vašem domu. Odložite suđe – uvijek imajte prazan sudoper!
Očistite radne ploče.
Organizirajte svoj hladnjak i frižider.
Redovno obrišite pod.
Koristite sredstvo za čišćenje čelika za uređaje.

Držite se rasporeda čišćenja kuće

Zamislite koliko je teško očistiti prolivenu šalicu kafe na kuhinjskom podu ako ste je pustili da stoji cijelu noć. S druge strane, brisanje odmah, uštedit će vam vrijeme i energiju. Ista stvar vrijedi i za ostatak vaše kuće. Bilo da se odlučite čistiti sve jedan dan u sedmici ili jednu sobu dnevno, pridržavanje dosljednog rasporeda jedna je od najvažnijih tajni za održavanje čistoće kuće. Dakle, nemojte čekati da vaš dom izgleda neuredno prije nego počnete obavljati kućne poslove.

Ukoliko trebate pomoć u vašem domu, na našem shopu potražite sve što vam je potrebno kako biste vaš dom održavali čistim i urednim.