You are currently viewing Kako skinuti višak sa stomaka nakon poroda?

Kako skinuti višak sa stomaka nakon poroda?

Višak sa stomaka nakon poroda je nekada veoma veliki izazov. Naime, tokom devet mjeseci trudnoće tijelo se potpuno mijenja, te se stvaraju potkožne masnoće, koža se rasteže i nakupljaju se masne naslage. Nakon poroda kod žena ostaje veći stomak, i višak rastegnute kože. Većina žena se pita na koji način vratiti tijelo koje će izgledati isto kao i prije trudnoće. Nudimo vam par korisnih savjeta.

višak sa stomaka nakon poroda

Zašto ostaje višak kože na stomaku?

Tokom trudnoće, tijelo i kože trpe velike izazove kako bi se prilagodili trudnoći i stomaku koji raste. Tako se koža rasteže kako bi prekrila stomak a stomak raste i potiskuje organe kako bi napravio mjesta za vašu bebu.

Zašto je nakon poroda stomak veliki a koža opuštena?

To se dešava jer je u stomaku još uvijek prisutna krv, voda i tjelesna tekućina koja je specifična za postporođajni period. Uvećana je materica i prisutne su masne naslage a mišići trbušnog zida su veoma slabi i razvučeni. Također su prisutne strije u velikom broju, i koža je opuštena i rastegnuta zbog velikog stomaka. Kako se riješiti svega ovoga?

Kardio vježbanje

Ovakva vrsta vježbi može uveliko pomoći kada je u pitanju sagorjevanje masti te toniziranje mišića. Vozite bicikl, hodajte, plivajte, trčite ili vježbajte brže hodanje. Prije nego što počnete sa procesom gubljenja masnih naslaga i zatezanjem kože, posavjetute sa sa svojim doktorom te poslušajte njegov savjet ukoliko vam kaže da još nije vrijeme za intenzivnije vježbe.

Zdrave masti i proteini

Unišenje proteina i zdravih masti će pomoći kada je u pitanju izgradnja i oporavak mišića. Proteini mogu sadržavati i kolagen a ukoliko dojite, možda ćete trebati i veću količinu proteina u organizmu.

Hidratacija

Za zdravlje cijelog tijela veoma je važan dovoljan unos tekućine u organizam. Stručnjaci preporučuju i do 8 čaša dnevno kako bi se tijelo oslobodilo toksina i kako bi koža bila dovoljno hidrirana. Također, voda čini kožu elastičnijom a tijelo lakše sagorjeva masnoće.

Masaža uljima

Bademovo ulje znatno pomaže kod umanjenja strija, a također i jojoba i kokosovo ulje pomažu pri zatezanju kože. Masaži možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja. U svakom slučaju, odlučite se za ulje koje će vam biti od koristi kada je u pitanju zatezanje kože a ujedno ćete kožu učiniti nježnijom i zdravijom.

Uložite u dobar steznik za stomak posle porođaja

Kada je u pitanju dobar posporođajni steznik za stomak kako biste pomogli materici da se smanji, veoma je važno odabrati onaj kvalitetniji. Steznik se preporučuje nositi 4 mjeseca nakon porođaja. Postoji mnogo različitih vrsta steznika za stomak posle porođaja, veoma je važno da odaberete onaj čiji vam materijal kao i cijena odgovaraju.

Odaberite pojas pomoću kojeg ćete skinuti višak sa stomaka nakon poroda iz naše ponude