You are currently viewing Klepe-miris i ukus tradicije

Klepe-miris i ukus tradicije

Klepe su tradicionalno jelo koje se poslužuje u Bosni i Hercegovini. Najjednostavnije rečeno KLEPE su kuhano tijesto punjeno mesom.

Klepe

Klepe su tradicionalno bosansko jelo,koje uopće nije zahtjevo. Ukusno je i može se brzo napraviti.

  • Osnovni pribor
  • 1 kg brašna
  • 1 jaje
  • malo soli
  • malo ulja
  • 300 gr mljevenog mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • malo soli i bibera
  • 500 ml vrhnja za kuhanje
  • 2-3 čehna bijelog luka
  1. Zamijesite kilogram brašna sa mlakom vodom i malo soli i dodate toj masi jedno jaje, jednu supenu kašiku ulja, od čega napravite glatku masu, malo mekšu nego za pogaču, ali ne premekanu da vam se lijepi za ruke.

  2. Od tijesta napravite dvije lopte, premažete ih uljem i prekrijete celofanom. Ostavite u frižideru da odstoje tridesetak minuta.

    Dok tijesto stoji, u zdjelu pomiješajte mljeveno meso, glavicu isjeckanog luka, so i biber. Ovu smjesu koristit ćete kao punjenje za klepe.

  3. Tijesto razvucite na pobrašnjenu površinu da bude debljine oko 5mm i isijecite tako da dobijete kockice, na koje cete stavljati meso, te presavijati dijagonalno i pritiskom prstima zatvoriti trokutiće. Imajte na umu da su klepe bolje kad su manje. Prije zatvaranja, klepe premažite bjelancem, da bi se bolje zalijepile.

  4. U veću šerpu zagrijte vodu koju ste posolili i dodali malo ulja i lagano prebacujte klepe u vodu, ali ne sve odjednom da se ne bi zalijepile jedna za drugu. Kada isplivaju na površinu, to je znak da su skuhane.

  5. Kad se skuhaju vadite ih u tepsiju šupljom kašikom. Kada su sve skuhane, u tepsiju dodajte malo vode u kojoj su se klepe kuhale i promiješajte. Ovaj postupak će spriječiti da se zalijepe za tepsiju, jer je voda masna.

    Stavite u rernu na laganu vatru.

  6. U manjoj šerpi rastopite puter koliko mislite da je dovoljno da se sve klepe prekriju. Kad je puter rastopljen, sklonite ga sa vatre i dodajte mu aleve paprike, te prelijte klepe i dobro ih promiješajte tako da sve dobiju jednaku boju od paprike.

  7. Ostavite u rerni da se malo zapeku, ali pazite da se ne presuše.

    Kad su pečene, prelijte smjesom od jvrhnja i bijelog luka.

Glavno jelo
Bosanska kuhinja
klepe, tradicionalno jelo