You are currently viewing Koje brašno odabrati?

Koje brašno odabrati?

Često se pitamo koje brašno je najbolji odabir za naše zdravlje. Donosimo vam par savjeta.

Bijelo rafinirano brašno, da ili ne?

Jedna od namirnica koju najviše upotrebljavamo je brašno. Mi smo nacija koja je poznata po spremanju mnoštva jela, kako slanih tako i slatkih, čiji glavni sastojak je brašno.  Hljebovi, peciva, pite, razni kolači su proizvodi od brašna koji se svakodnevno nalaze na našim stolovima. Nažalost, to pretežno bude tip brašna koje i nije najbolja opcija za naše zdravlje. Riječ je o bijelom pšeničnom brašnu.. 

Navest ćemo neke karekteristike bijelog brašna, koje štete našem organizmu i zbog čega bismo trebali smanjiti njegovu upotrebu:

 • Bijelo ili rafinirano brašno se proizvodi mljevenjem središnjeg dijela zrna koje se uglavnom sastoji od škrobi i proteina, dok brašno cjelovitih žitarica uključuje i ovojnicu koja sadrži najviše hranjivih tvari, vitamina, minerala i prehrambenih vlakana potrebnih za pravilan rad organizma.
 • Što više konzumirate bijelog rafiniranog pšeničnog brašna, to vaše tijelo treba više inzulina, koji potiče debljanje, odnosno sakupljanje masnoća, zbog čega dolazi do povećanja tjelesne mase, povećanja razine trigilicerida, što uzrokuje srčane bolesti. S vremenom može doći i do pojave šećerne bolesti ili hipoglikemije.
 • Upotreba  bijelog brašna predstavlja napor za nadbubrežnu žlijezdu koja mora neprestano proizvoditi hormone za postizanje ravnoteže šećera u krvi. 
 •  U bijelom brašnu izgubi se oko 50 % kalcija, 70 % fosfora, 80 % željeza, 98 % magnezija, 75% mangana, 50 % kalija, 65 % bakra. Izgubljeno je i 80% tiamina, 60 % riboflavina, 75 % niacina itd.
 • Rafinirani ugljikohidrati iz bijelog brašna vrlo brzo ulaze u krvotok u obliku šećera. Kako vrlo brzo daju energiju, tako i brzo nestanu pa kako dolazi do brzog rasta šećera tako dolazi do brzog pada, stoga nas dovodi do iznenadnog manjka energije, letargije, smanjenja mentalnih i fizičkih sposobnosti, opće slabosti i osjećaja lažne gladi.

  Pri kupovini naići ćemo na tipove koji nam govore o kakvom brašnu je riječ. Pa tako, tip 400, 550, 700 i 850 označavaju bijelo brašno, dok tip 1100 i 1600 označavaju crno ili integralno. Tip brašna odnosi se na količinu pepela u brašnu – što je brojka viša i pepela ima više, a brašno je tamnije, kvalitetnije i zdravije.

  Nutricionisti nas savjetuju i dokazuju da bijelo brašno nije poželjno jer je mljevenjem uklonjen omotač žitarice, a u njemu su brojne korisne materije kao što su dijetna vlakna, vitamini B grupe, proteini, minerali fosfor, magnezij, kalcij, cink, željezo. 

  Crno brašno se proizvodi od cijelog zrna žitarice pa sadrži više hranjivih tvari nego što je to slučaj s pekarskim proizvodima od bijelog brašna.

  Osobe koje su oboljele od celijaklije i ne podnose gluten biraju pekarske proizvode bez ovog elementa,alternativa su hljebovi i peciva od rižinog, heljdinog, prosenog i kukuruznog brašna.