You are currently viewing Koji su simptomi visokog krvnog pritiska?

Koji su simptomi visokog krvnog pritiska?

Koji su simptomi visokog krvnog pritiska i kako ćete znati da imate hipertenziju? Povišen krvni pritisak vodeći je faktor rizika kada je u pitanju bolest srca i krvnih žila. Ono što je jako zabrinjavajuće jeste što se nivo krvnog pritiska najčešće ne primjećuje odmah, te se pacijent ponekad ne žali na tegobe. Tek neki od oboljelih se mogu požaliti na nesvjesticu, zujanje u ušima, glavobolje potiljka, bol u prsima, ubrzan i nepravilan rad srca, nedostatak zraka i sl. U nastavku vam donosimo više detalja.

simptomi visokog krvnog pritiska

Zbog čega nastaje povišen krvni pritisak?

Povišen krvni pritisak nastaje kad je krv u zidovima arterija previsoka, te takva situacija može dovesti do moždanog ili srčanog udara. Ne postoji prepoznatljiv uzrok kada je u pitanju primarna hipertenzija i ona se razvija godinama. S druge strane, sekundarna hipertenzija je uzrokovana mnogim drugim faktorima kao što je naprimjer problem s bubrezima. Obzirom da smo već rekli da sekundarna hipertenzija nastaje rezultatom jasnog uzroka, liječi se jedino ako se uzrok pronađe, dok primarna hipertenzija nažalost nema lijeka. Ipak, može se kontrolirati uvođenjem zdravijih životnih navika.

Koji su simptomi visokog krvnog pritiska?

Ono što je važno prvo navesti jeste da većina osoba ne osjeti značajnu promjenu i simptom koji bi mogli pripisati visokom krvnom pritisku. I ako osjete, obično se to pripiše nekom drugom uzroku kojeg smatraju nevažnim. Simptomi mogu biti slabost, neispavanost, znojenje, crvenilo u licu, vrtoglavica itd. Tokom godina postaje sve teže rješavati zdravstvene probleme jer mali problemi u mlađem dobu mogu izazvati veoma velike probleme u kasnijem, starijem dobu.

Trebali biste ozbiljno shvatiti svoje stanje kada se pojave ozbiljniji simptomi. Morate posjetiti svog doktora ukoliko primjetite bol u prsima, pulsiranje u prstima, vratu i ušima te ukoliko imate česte i jake glavobolje i vrtoglavice. Također ozbiljan problem može biti i nesvjestica, pojava krvi u urinu te mućenje vida. Problemi s disanjem, pojava krvavih očiju, krvarenje iz nosa su situacije koje mogu biti opasne po život.

Kako pravilno izmjeriti krvni pritisak?

Mjerenje pritiska pokazuje količinu krvi koju pumpa srca i nivo otpora protoku krvi u arterijama. Što arterije bivaju uže i kruće, to je njihova elastičnost slabija a krvni pritisak samim tim raste. Nezdrav nivo krvnog pritiska je onaj iznad 140/90mmhgGornji (sistolni) pokazuje pritisak u arterijama kada srce kuca i ispumpava krv. Donji (dijastolni) pokazuje u arterijama između otkucaja srca. Da biste utvrdili da li imate povišen krvni pritisak, potrebno je da uradite tri uzastopna mjerenja. Ako je pri svakom merenju 140/90 mmhg ili više, znači da je povišen. Takođe, treba izvršiti mjerenje na obje ruke.

Izbor tlakomjera iz naše ponude