You are currently viewing Limun u domaćinstvu

Limun u domaćinstvu

Donosimo vam nekoliko informacija o tome kakvu ulogu igra limun u domaćinstvu.

Umjesto dezodoransa:

Limunov sok može biti odlična zamjena za dezodorans jer se bori protiv bakterija koje uzrokuju loš miris praveći pH vrijednost kože kiselijom. Nakon tuširanja nanesite limunov sok ispod pazuha polovicom limuna.

Sredstvo za čišćenje kuhinje

Limun, tačnije limunove korice često se ne razmišljajući bacaju u smeće. Nemojte to raditi već ih skupljajte i napravite sebi jedinstveno sredstvo za čišćenje kuhinje – od ringli za kuhanje pa sve do kuhinjskih elemenata. Limunove korice skupljajte u neku staklenu posudu sa poklopcem. Kada je posuda napunjena koricama, napunite je ocatom i ostavite na tamnom mjestu barem dvije sedmice. Što duže ostavite, to će sredstvo za čišćenje biti jače, ali dvije sedmice su definitivno minimum. Nakon toga procijedite i sipajte u bocu s raspršivačem te koristite za čišćenje kuhinje. U smjesu možete dodati i mirisnih biljaka, kao što su ružmarin i lovor!

Očistite  lonce i tave sa bakarnim dnom

Lonce i tave sa bakarnim dnom lako možete očistiti limunovim sokom. Limun prepolovite i stavite ga u malo soli, a zatim očistite posuđe od bakra. Ova ista mješavina limunovog soka i soli se može se koristiti i u aparatima za kafu, mikrovalnim pećnicama i posudama za čuvanje hrane.

Očistite mikrovalnu

U posudu za mikrovalnu stavite do pola vode, zatim u nju iscijedite cijeli limun te dodatno ubacite prerezane polovice limunaSve to zajedno stavite u mikrovalnu na najjaču temperaturu oko tri minute, dok ne zakuha.  Ne otvarajte odmah već ostavite da odstoji nekoliko minuta jer će para također djelovati na masnoće i ostalu prljavštinu u mikrovalnoj. Nakon toga maknite posudu s limunom i obrišite unutrašnjost mikrovalne nekom nježnijom krpom.

Limun, za razliku od industrijski proizvedenih sredstava za čišćenje, prirodno dezinficira zahvaljujući antibakterijskim svojstvima limunske kiseline. Osvježavajući miris limuna ne mogu zamijeniti kupovna sredstva čak ni onda kada imitiraju mirise citrusa. Jeftin je i ekološki prihvatljiv, a čisti učinkovitije nego kupovni deterdženti.

Također treba napomenuti da ovakav način čišćenja zahtijeva malo više vremena i truda nego što je to slućaj kod nekih hemijskih deterdženata, a prije svega nam treba volje volje da se okrenemo starim vrijednostima i živimo na ekološki prihvatljiviji način.

  • Limunom možete čistiti kupaonicu. Izribajte kadu, lavabo ili wc šolju limunovom koricom ili limunovim sokom.
  • Limunov sok odlično je sredstvo za pranje prozora i ogledala. S vodom pomiješajte malo limunovog soka i pošpricajte prozor ili ogledalo te obrišite.
  • Muči li vas neugodan miris iz odvoda, u nekoliko litara proključale vode dodajte pola šalice soka od limuna i ulijte u odvod.
  • Pomoću stare četkice za zube koju ćete umočiti u limunov sok možete odlično očistiti fuge na pločicama.
  • Očistite srebrni nakit tako da ga potopite u limunov sok ili istrljate limunom pa isperete.
  • Ako su vam se na posudama ili kuhalima vode uhvatile naslage klora, prokuhajte vodu s limunom i naslage će otpasti.
  • Ako vas svaki puta kada otvorite hladnjak zapuhne neugodan miris, ostavite na tanjuriću polovicu limuna. On će upijati neugodne mirise.

Nadamo se da sada imate širu sliku o tome kakvu ulogu igra limun u domaćinstvu. Pogledajte naš asortiman kućanskih proizvoda i aparata OVDJE.