You are currently viewing Masažom do hormona sreće

Masažom do hormona sreće

Svakodnevno se pitamo kako doći do hormona sreće i kako sebi da popravimo stresne i naporne dane zbog posla i obaveza. Stres i užurbanost ostavljaju veliki trag na našem tijelu, tako da nam je opuštanje neophodno za normalan život i funkcionisanje. Jedan od najboljih načina oslobađanja od stresa je vijekovima – masaža.

Osim što je odlična za opuštanje, znanstvenici su dokazali da je dobra i za mnoge druge stvari, što navodimo u ostatku teksta.

Dokazano je da terapeutske masaže pozitivno djeluju na multiplu sklerozu, tjeskobu, anksioznost, nesanicu, fibromialgiju itd. Pomoću kvalitetne masaže opušta se cijelo tijelo od dišnih puteva do probavnog sistema. Ono što je svima nama najpotrebnije i najbitnije jeste da masaža ublažava stres i potiče opuštanje i dobro raspoloženje. U mozgu se simulira proizvodnja serotonina, takozvanog hormona sreće. Ljepota i djelotvornost masaže se također ogleda i na našem licu i koži, jer potiče cirkulaciju i njeguje strukturu kože.

do hormona sreće

Protiv napetosti i bolova

Dokazano je da masaža ublažava bolove, posebno one koji su uzrok stresa kao i one koji su prouzrokovani sjedilačkim načinom života. Čak i ukoliko osjećate hronične bolove, masaža će vam pomoći kako biste se opustili i zaboravili na njih.

Pozitivan uticaj na mentalno zdravlje

Nauka je dokazala da masaža pozitivno utiče na poboljšanje raspoloženja, te ublažava simptome anksioznosti i napada panike. Masaže su također preporučene i osobama koje pate od depresije te djeluju kao emocionalna podrška i utjeha.

Pozitivan učinak na kvalitetu sna

Ukoliko osoba pati od nesanice, naučnici preporučuju dvije masaže sedmično u trajanju od pola sata. Masaža podiže nivo serototnina u krvi, a taj hormon jako je važan za kvalitetu sna. Stoga, ukoliko teško zaspite a želite izbjeći bilo koji lijek, odaberite masažu koja će vrlo lako otkloniti problem koji imate.

Ubrzava oporavak od povreda

Masaža ublažava procese zapaljenja i smanjuje već nastalu upalu u organizmu. Također će pomoći i kod povreda tijela te će povećavati fleksibilnost mišića što će u konačnici smanjiti rizik od novih povrijeđivanja. Sportske masaže se mogu očitovati kao tretman starih povreda, kao poboljšanje izdržljivosti i služi za poboljšanje fleksibilnosti tijela.

do hormona sreće

Poboljšanje imuniteta

Masaža pomaže boljem cirkulisanju krvi, a samim tim i proizvodnji bijelih krvnih zrnaca koja nas štite od raznih infekcija. Masaža stimulira limfni sistem koji pomaže tijelu da se riješi toksina. Zato, sljedeći put kada se budete osjećali bolesno i slabašno, i ako se borite s nekom od virusnih infekcija ili sa prehladom, neka masaža bude među vašom redovitom terapijom.

Masažeri iz naše ponude

Kako biste omogućili sebi kućnu varijantu masaže i kako biste uspješno stigli do hormona sreće, OVDJE pogledajte ponudu s našeg shopa. A mi vam izdvajamo neke od njih u nastavku: