You are currently viewing Mekane buhtle

Mekane buhtle

Ukoliko vi i vaši mališani volite razne vrsne mekanih punjenih peciva, ovaj recept je za vas. Mekane buhtle koje su veoma jednostavne za pripremiti idealne su za svako doba dana. Za svaku priliku. Uz svaki topao napitak.

Domaće buhtle

Ukoliko volite, vi ili vaši najmlađi, proizvode od dizanog tijesta, predožit ćemo vam recept za buhtle, koje bez problema možete napraviti kod kuće. Uopće nisu komplikovane, a imat ćete domaći proizvod koji će oduševiti vas i vaše mališane.

  • 400 g brašna
  • 140 ml mlijeka
  • 80 g maslaca
  • 60 g šećera
  • 1 kesica germe
  • 2 jajeta
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 limun
  • pola kašikice soli
  • namaz po želji (čokolada ili džem)
  1. Prvo trebamo pripremiti germu, tako što ćemo pomiješati toplo mlijeko sa šećerom i germom.

  2. Sačekamo desetak minuta da nadođe. Zatim u zdjelu stavimo sve suhe sastojke, zatim jaja, germu koja je nadošla i 40 g rastopljenog maslaca. Dobro sve izmiješati i cilj je dobiti glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.

  3. Ostavimo ga da nadođe, da se masa udupla. Kada se završi i taj proces, tijesto stavljamo na radnu površinu, podijelimo na 12 loptica. Razvaljamo ih i spljoštimo rukama. U sredinu stavljamo željeni nadjev, savijte krajeve tijesta prema sredini te ih dobro pritisnite.

  4. Poslažimo buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje s time da dio gdje je tijesto buhtlica spojeno staviš na dno.

  5. Premažemo ih ostatkom maslaca i pustimo da narastu, sačekamo oko 20 minuta. Zatim ih pečemo 30 minuta na 180 stepeni, dok ne porumene. Kad se malo ohlade pospemo ih šećerom u prahu i uživamo u konzumaciji. 

Dezert
Bosanska kuhinja
buhtle, domaće buhtle, kako napraviti buhtle