Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Mekani čupavci

Divni i sočni mekani čupavci su miris i ukus našeg djetinjstva, zar ne? Još uvijek su nam omiljeni, a voli ih i naša porodica, posebice naši najmlađi članovi. Ukoliko ste u potrazi za laganijom verzijom recepta ovog divnog domaćeg kolačića, pogledajte recept u nastavku teksta.

Čupavci

Jedan od jednostavnijih recepata, ukusan i domaći kolač, kojeg najčešće pravimo u zimskom periodu.  Napravimo ga za pola sata, uz mali broj osnovnih sastojaka.

  • 5 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika ulja
  • 15 kašika mlijeka
  • 15 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2,5 dl mlijeka
  • 150 g margarina
  • 3 kašike šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g kokosovog brašna
  1. Umutimo jaja, zatim dodamo šećer, pa ulje i mlijeko. Kad smo dobili finu i glatku masu, postepeno dodajemo brašno u koje smo dodali prašak za pecivo.

  2. Kada smo sve sastojke umijesili, nauljimo tepsiju (25×35) i pospemo je sa malo brašna.

  3. U nju izlijemo smjesu i pečemo je u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni, 20 minuta. Kada je pečena, ohladimo je i izrežemo na kocke, veličine koje želimo.

  4. U međuvremenu, u šerpi spojimo sastojke za preljev, čokoladu prethodno izlomimo. Stavimo na ringlu da se polahko sjedine sastojci, s tim da mlijeko ne bi trebalo prokuhati.

  5. U blago topao preljev umačemo jedan po jedan čupavac, zatim ga posipamo ili uvaljamo u kokos. Čuvamo ih u zdjeli sa poklopcem, da se ne bi sasušili.

Dezert
Bosanska kuhinja
čupavci, dezert, domaće slastice, domaći kolači, kolačići, suhi kolačići, slatkiši