Divni i sočni mekani čupavci su miris i ukus našeg djetinjstva, zar ne? Još uvijek su nam omiljeni, a voli ih i naša porodica, posebice naši najmlađi članovi. Ukoliko ste u potrazi za laganijom verzijom recepta ovog divnog domaćeg kolačića, pogledajte recept u nastavku teksta.
Čupavci
Jedan od jednostavnijih recepata, ukusan i domaći kolač, kojeg najčešće pravimo u zimskom periodu. Napravimo ga za pola sata, uz mali broj osnovnih sastojaka.
- 5 jaja
- 15 kašika šećera
- 15 kašika ulja
- 15 kašika mlijeka
- 15 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2,5 dl mlijeka
- 150 g margarina
- 3 kašike šećera
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g kokosovog brašna
Umutimo jaja, zatim dodamo šećer, pa ulje i mlijeko. Kad smo dobili finu i glatku masu, postepeno dodajemo brašno u koje smo dodali prašak za pecivo.
Kada smo sve sastojke umijesili, nauljimo tepsiju (25×35) i pospemo je sa malo brašna.
U nju izlijemo smjesu i pečemo je u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni, 20 minuta. Kada je pečena, ohladimo je i izrežemo na kocke, veličine koje želimo.
U međuvremenu, u šerpi spojimo sastojke za preljev, čokoladu prethodno izlomimo. Stavimo na ringlu da se polahko sjedine sastojci, s tim da mlijeko ne bi trebalo prokuhati.
U blago topao preljev umačemo jedan po jedan čupavac, zatim ga posipamo ili uvaljamo u kokos. Čuvamo ih u zdjeli sa poklopcem, da se ne bi sasušili.