Ova izuzetna musaka od patlidžana je jako zdrav i ukusan obrok koji je idealan za sve sezone. Ono što je najbitnije jeste da ga je veoma lako napraviti. Ne oduzima nam mnogo vremena a ne treba nam ni mnogo sastojaka.
Patlidžan musaka
Musaka sa patlidžanima je kombinacija namirnica koja jednostavno oduševljava. Relativno brzo se sprema, izdašno je i sočno, uz njega nam nije potreban prilog.
- 2 veća patlidžana
- 500 g faširanog junećeg mesa
- jaja, brašno
- luk
- suhi začin, so, biber
- sir edamer
- vrhnje za kuhanje
Patlidžan ogulimo, isječemo na tanke ploške i posolimo da bi se tako oslobodili gorčine koju posjeduje. U međuvremenu izdinstamo luk te dodamo meso i začine.
Patlidžane nakon petnaestak minuta properemo, ocijedimo i osušimo. Umutimo brašno, jaja i mlijeko.
Svaku plošku patlidžana umočimo u smjesu i ispržimo u zagrijanom ulju. Ostavljamo na ubrus, da pokupi višak masnoće.
Kad smo završili sa pohovanjem, pristupamo slaganju musake, tako što redamo sloj patlidžana pa sloj mesa.
Sloj patlidžana bi trebao biti zadnji, na koji naribamo sir i ubacimo u zagrijanu rernu. Pečemo na temperaturi od 180 stepeni, 15 minuta.