You are currently viewing Musaka-omiljeni ukus

Musaka-omiljeni ukus

 Musaka je jelo koje se odavno udomaćilo u našim kuhinjama.

Musaka

Postoji cijeli niz načina na koje se musaka može spremiti. Musaka s krompirom i mljevenim mesom klasična je varijanta ovog popularnog recepta na način kako sečesto radi kod nas. Svi sastojci se pripremaju prije pečenja u pećnici, pa je tako i krompir potrebno potpuno skuhati (iako se u nekim verzijama recepta kuhavrlo kratko ili uopće ne kuha).

Sastojke slažemo u slojevima pri čemu ovo jelo dobiva svoj prepoznatljivi izgled. Na kraju sve prekrivamo smjesom jaja i vrhnja koja kadse zapeče daje onaj fini završni izgled po kojem je ova musaka s krompirom imljevenim mesom tako poznata.

  • Osnovni pribor
  • 1,5 kg krompira
  • 1 veća glavica luka
  • 600 gr miješanog mljevenog mesa
  • 1 kašičica crvene mljevene paprike
  • 2 jaja
  • 2 kisela vrhnja
  • so
  • biber
  • ulje
  1. Krompir ogulite, operite i narežite na tanke ploške. Dobro ga posušite s kuhinjskom krpom ili papirnatim kuhinjskim ubrusima. Zagrijte ulje i zatim ispržite krumpir. Stavljajte ga na papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Možemo ga, također,cijelog skuhati i onda isjeći.

  2. Luk nasjeckajte na sitno iprepržite ga kratko. Dodajte meso, posolite, popaprite, ubacite začine po željii zatim dinstajte 15-tak minuta. Tepsiju u kojoj ćete slagati  musaku premažite s malo masnoće i prekrijte dno s polovicom pripremljenih krompira.Lagano ih posolite, zatim na njih rasporedite meso te njega prekrijte s ostatkom krumpira.

  3. Jaja razmutite i dodajtekiselo vrhnje pa sve dobro promiješajte. Prelijte preko musake. Tepsiju stavite u pećnicu zagrijanu na 190 Celzijevih stepeni i pecite oko 30 minuta, ovisno o jačini pećnice. Musaka je gotova kada je površina lijepo zapečena i zlatno žute boje.

Glavno jelo
Američka kuhinja
krompir, mljeveno meso, musaka