Svi ljubitelji bajadera zavoljet će ovaj recept za bajadera kolač koji će sve prisutne ostaviti u tišini. Da uživaju i slade se ovim ukusnim malenim zalogajima.
Bajadera kolač
- Osnovni pribor
- 200 gr badema
- 250 gr pettit beure keksa
- 180 gr šećera
- 200 gr margarina
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 100 gr bijele čokolade
- 9 žlica vode
- 2 pakovanja vanilin šećera
- 150 gr čokolade
- 50 gr margarina
Samljeti orašaste plodove (po želji) i keksa.
U šerpi sastaviti šećer i vodu, te pustiti da kuha 5 minuta, nakon čega skloniti sa ringle i dodati isječeni margarin, miješati da se istopi. Sljedeće što radimo je da u tu smjesu dodajemo orašaste plodove i keks, miješamo polahko da bismo dobili kompaktnu masu. Podijelimo je na dva dijela. U jedan dio dodajemo istopljenu crnu čokoladu, u drugi dio istopljenu bijelu čokoladu.
Naredni korak jeste premazivanje tacne tankim slojem maslaca na koji ćemo slagati bajaderu. Prvo nanosimo tamniji dio, zatim svjetliji. Ravnomjerno nanijeti i rasporediti. Napraviti glazuru po datom receptu, istopiti sastojke i preliti preko kolača. Kada se ohladi, isjeći na jednake bajadere.