Podrška: 062 597 442

Besplatna dostava za narudžbe preko 100 KM!

Dostava: 1-2 dana, BiH

Palenta-tradicija i zadovoljstvo

Palenta je naše tradicionalno bosansko jelo koje od malena volimo jesti.

Palenta

Priprema palente veoma je jednostavna i brza. Može biti glavno jelo ili služiti se kao prilog uz povrće, meso i ribu. Bila je poznata kao jelo siromašnih slojeva stanovništva širom Europe i na stolovima se nalazila više puta sedmično, dok sad se služi u poznatim i otmjenim restoranima. Palenta sadrži ugljikohidrate, proteine i vlakna, koji nam pomažu da se osjećamo sito. Vlakna su također izuzetno korisna za probavni sistem, te su odlična hrana za crijevne bakterije. Ne sadrži gluten i odlična je opcija za one koji su na bezglutenskom režimu ishrane. Sadrži 70 kalorija na 100 grama skuhane porcije. Cjelovita hrana s malo kalorija, poput palente, može biti dobar izbor za ljude koji žele izgubiti ili održati kilograme.

  • Osnovni pribor
  • 2-3 šoljice kukuruzne krupice
  • 1 kašika soli
  • 5-6 šoljica vode
  • pola šoljice maslinovog ulja
  1. U prokuhanu vodu istresti so i maslinovo ulje, zatim polahko dodavati kukuruznu krupicu i miješati, da se ne bi stvorile grudvice. Kada izaspemo cijelu količinu,smanjimo temperaturu i povremeno promiješamo. Palenta bude gotova za nekih petnaestak minuta. Ukoliko želite gušću smjesu, potrebno je dodati više krupice.

  2. Uz osnovni recept dodaju se sastojci po želji. Pa tako imamo zapečenu palentu sa parmezanom ili nekim drugim topivim sirom. Ovo jelo ćemo dobiti tako što gotovu palentu istresemo u keramiču posudu, pospemo sirom i ubacimo u rernu na 200 stepeni, desetak minuta da se sir istopi i zapeče.

Predjelo
Bosanska kuhinja
palenta, pura