Pastrmka je jako zdrava i jako ukusna riba koja se često servira u svim porodicama,. Najčešće u prilikama kada imamo goste i kada želimo oduševiti zdravlje, ukusnom i dekoracijom na tanjiru.
Pastrmka
Za pastrmku kažu da je jedna od nježnijih riba,posna je i vrlo brzo i lahko je pripremamo. Način na koji ćemo je spremati ovisi o nama, možemo je pržiti u tavi, peći u rerni umotanu u foliji, kuhati itd. U narednom tekstu objasnit ćemo postupak pripreme ribe umotane u foliju.
- Osnovni pribor
- 3 pastrmke
- 3,4 čehna bijelog luka
- maslinovo ulje
- so i biber
- ruzmarin i bosiljak po želji
Očišćenu pastrmku zasjeći na više strana i napraviti marinadu od maslinovog ulja, bijelog luka izačina. Zatim svaku ribu zasebno staviti na foliju, preliti marinadom izamotati u foliju.
Ubaciti u zagrijanu rernu i peći 20 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu prokuhati krompir, te ga zapeći u tavi, možemo ga začiniti bosiljkom i ruzmarinom. Ribu pred sami kraj možemo odmotati i vratiti 5 minuta u rernu tek da se uhvati korica.